BIH

RADONČIĆ NAKON SASTANKA S ČOVIĆEM Moguće je da počne neki novi proces

Lideri SBB-a i HDZ-a BiH

M. Sm.

22.8.2015

Ozbiljno partnerstvo sa SBB-om nudi mogućnost da mi konačno krenemo rješavati probleme u BiH, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović nakon današnjeg dvosatnog sastanka u Mostaru s liderom Saveza za bolju budućnost, Fahrudinom Radončićem.

 - Zamolio sam gospodina Radončića da ozbiljno razmisli o mogućnosti da svoj kapacitet, koji ima SBB, stavi u funkciju, na neki način, izvršne vlasti, jer je on prvi pravi šef opozicije u BiH, s rezultatom koji je do te mjere kredibilan- rekao je Čović.

On je naveo kako je  sasvim siguran da novih izbora nema, kao ni  prijevremenih, jer, podsjetio je, za sve to treba nekakav koncept izbornog zakona.

- Mislim da mogu govoriti u ime onih koji danas čine vlast u Federaciji BiH, misleći na SDA i HDZ, dakle i s te strane vrlo jasan poziv, jer sve ono što pokušavamo praviti kao nekakve političke aktivnosti sa opcijama sa kojima se sad razgovara, ne vidim mogućnosti da time nešto preveliko radimo, jer  vrlo brzo doći ćemo opet u zamke, u nemogućnost donošenja odluke, jer to su ipak sve manjinske vlade- naglasio je Čović.

On je također rekao kako je "krajnje je vrijeme da se okrenemo i realiziramo projekte koje smo nudili glasačima i uopće našoj javnosti da BiH krene ka evropskom putu".

Radončić je kazao da je kao lider opozicije i druge najjače stranke u Federaciji BiH prekinuo godišnji odmor da bi se sastao sa gospodinom Čovićem, koji je u ovom trenutku šef države i koji ima ekstremnu odgovornost da stabilizira političku, ekonomsku i drugu situaciju u BiH.

 - Znate i sami da SBB ovih godinu funkcioniranja vlasti nije komentirao ni 100 dana Federalne vlade ni Državne. Bili smo vrlo blago samozatajni očekujući da će taj rezultat  doći. Međutim, činjenica je da nema vanrednih izbora i da je SBB-ov rezultat iznimno jak, činjenica je da pokušaji HDZ-a i SDA sa DF-om i manjim strankama očigledno ne daju rezultat jedne moćne koalicije koja bi mogla provesti vrlo teške reforme na nivou  Federacije i države i to je nešto  u čemu kao opozicija trebamo na jedan način početi razmišljati. U tom smislu, jako sam precizno shvatio zahtjev gospodina  Čovića da ja osobno i rukovodstvo SBB-a na jedan dosta konkretan način počnemo razmišljati o toj ideji. Vidjet ćemo šta o tome misli i SDA. U svakom slučaju, ja nisam čovjek koji će bilo kome, pogotovo, gospodinu Čoviću zatvoriti vrata za daljnje razgovore i u tom smislu moguće je da počne neki novi proces nakon izbora- istakao je Radončić.

radoncic-covic11

Na konstataciju da je u više navrata istakao da neće u vlast s radikalnim krilom SDA i Bakirom Izetbegovićem te da li postoji neki viši interes da SBB ipak podrži vlast ili ulazak u vlast, kao u srednjoj Bosni, Radončić je rekao:

- Mi Bošnjaci često kažemo stvari koje se u javnosti shvate bukvalno. Mi smo kao Bošnjaci, mislim na SDA, pristali da budemo u koaliciji sa strankom Radovana Karadžića koja je ubila 200 hiljada Bošnjaka, počinila genocid, raselila milion ljudi. BiH, ako želi da opstane to očigledno zahtjeva maksimalan kompromis svih, uključujući i mene i gospodina Izetbegovića i Čovića i ostalih i mislim da je u tom kontekstu trebamo svi polako razmišljati.

Upitan da odgovori da li će SBB podržati da se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno formira Vlada, Radončić je kazao kako bi on to okrenuo na jedan drugačiji način.

- Nedostatak vlasti u ovom Kantonu je nedostatak moćne koalicije po vertikali u svim kantonima, Federaciji i državi. Kada se to, i ako se naravno dogodi, onda će uspostava vlasti biti tehničko pitanje, kazao je Radončić.

Također, upitan da odgovori koji su uslovi, eventualno, SBB-a za ulazak u vlast u Federaciji, odnosno je li uslov i rekonstrukcija Vijeća ministara, uz pretpostavku da neće pristati da krpi rupe tamo gdje nekom treba ruka, Radončić je kazao:

- Pa, sigurno nećemo ličiti na one iz mnogih naših gradova koji krpe ceste uoči lokalnih izbora, niti će SDA ili bilo koji drugi partner od nas moći da očekuje da upadamo u tuđe vozove i upravljanje prepustimo drugim. Nismo danas uopšte o tome razgovarali, a nisam niti jedne sekunde, niti je to učinio gospodin Čović, spomenuo naše uslove razmišljanja o eventualnom ulasku SBB u vlast. Tu, na mom mjestu imate, a i gospodina Čovića, mislim i gospodina Izetbegovića i ostalih, neke strateške stvari. Hoćemo li mijenjati zakone koji će dovesti do poštenog, neovisnog pravosuđa, a ne do montiranih procesa? Hoćemo li mijenjati izborni zakon da nismo jedina zemlja u svijetu koja nema institut vanrednih izbora ako neko ne završi posao za godinu dana? Hoćemo li donijeti niz reformskih zakona? U tom smislu je razgovor tekao, a ne da li ćemo mi tražiti neke pozicije. Što se mene tiče, ja osobno nisam zainteresiran, niti gorim od želje da budem predsjedavajući Vijeća ministara, član Predsjedništva. Meni je bilo najvažnije da SBB napravi respektabilan rezultat, mnogi su ga poništavali, ali danas shvatili da bez tog rezultata, te građanske volje koja je oličenje tog rezultata, nema reforme BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.