BIH

OTKRIVAMO Svjetska banka u decembru objavljuje novu strategiju za BiH

Međunarodna institucija nudi pomoć vlastima

Autor:A. DUČIĆ

1.11.2015

Svjetska banka, koja će u narednih pet godina našoj državi na raspolaganje staviti dodatne 1,3 milijarde maraka, u decembru će objaviti novu strategiju za BiH, koja će se, kako saznaje "Avaz", fokusirati na tri oblasti.

Prva će biti povećanje efikasnosti javnog sektora, a u okviru toga bit će pružena pomoć finansijskom upravljanju u javnom sektoru, zatim reformi državnih preduzeća te unapređenju pružanja javnih usluga.

Iskoristiti potencijal

Druga oblast je da se omogući iskorištavanje potencijala privatnog sektora, a treća se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica od nedavnih poplava.

Šefica Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova potvrdila je za "Avaz" ovu informaciju, kazavši da je jedan od ciljeva da se u saradnji s vlastima privatni sektor učini motorom razvoja i otvaranja radnih mjesta.

sef-svjetske-banke-oktobar15-h-12

Proskurjakova: Bolji poslovni ambijent  

- Potrebno je raditi na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i uvjeta za privatna preduzeća da iskoriste svoj potencijal. Veoma je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo kako bi se preduzeća mogla brže prilagođavati novim uvjetima - kazala je Proskurjakova.

Korist za građane

Ona je naglasila da će prioritet biti unapređenje infrastrukture, konkretno cesta i autocesta.

- Nova strategija će fokus staviti na inkluziju. Od razvoja trebaju imati koristi svi slojevi stanovništva, a posebno onih donjih 40 posto. Smatramo da je poboljšanje poslovnog ambijenta i omogućavanje razvoja privatnih preduzeća najbolja stvar koju možemo učiniti da bi se ostvarila inkluzija. Treba, također, osigurati i da ruralno stanovništvo ima jednak pristup javnim uslugama - kazala je Proskurjakova.

Konkretni projekti

Ministar obrta, poduzetništva i razvoja FBiH Amir Zukić (SDA) potvrdio je za "Avaz" da će imati sastanke s predstavnicima Svjetske banke kako bi se razgovaralo o konkretnim projektima.

amir-zukic-ministar-2015

Zukić: Bitna podrška   

- Svakako da treba pozdraviti želju Svjetske banke da napravi restrukturiranje i bolje pretpostavke za funkcioniranje malih i srednjih preduzeća. U tom slučaju nam je bitna materijalna, tehnička i savjetodavna podrška Svjetske banke - kazao je ministar Zukić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.