BIH

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH

Usvojene odluke i izvještaji

Fena

8.12.2015

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH je danas usvojila Izvještaj o realizaciji vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu kao i Izvještaj o izdatim dozvolama za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2014. godinu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je na sjednici ove komisije kazao da je za 2013. godinu izdato 580 dozvola.

Naveo je da je prema prijavi za izvoz od tražilaca dozvola, ukupan iznos izvoza prema profakturama iznosio oko 237 miliona eura, a da je realizacija  bila 81,8 miliona eura.

– To govori o tome da je praktično samo jedna trećina realizovana. Očito da tražioci dozvola za izvoz prijavljuju više količine. Ne znam zašto je to tako, ali se svake godine ponavlja gotovo na identičan način – kazao je, između ostalog, ministar Šarović, prenosi Fena.

Zajednička komisije je danas razmatrala Informaciju o realizaciji zaključaka Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH povodom rasprave o temi: “Zakonodavni okvir, aktuelno stanje i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti“, materijal Ministarstva odbrane BiH.

Nakon rasprave zaključeno je da se organizira tematska sjednica Komisije na kojoj bi se razmatralo samo pitanje nabavki u Ministarstvu odbrane BiH.

Zajednička komisija usvojila je Odluku Predsjedništva BiH o učešću policijskih službenika iz BiH u Mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Haitiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.