BIH

SARAJEVO Svetom misom u Katedrali Srca Isusova obilježen Božić

Najradosniji katolički praznik

Fena

25.12.2015

Svetom misom koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić danas je u Katedrali Srca Isusova obilježen najradosniji katolički praznik Božić.

U prigodno praznično uređenom prostoru Katedrale okupio se veliki broj vjernika i sveštenstva da bi bili dio mise, te čuli kardinalovu propovijed.

Nadbiskup vrhbosanski podsjetio je da je Isus došao prosvijetliti čovječanstvo i srca ljudska, kako bi živjeli i radili po volji i iz uvjerenja. To je, smatra Puljić, ono što treba progovoriti čovjeku današnjice.

- Ne možeš biti sretan ako odbiješ svjetlo koje je došlo da te prosvijetli, ako odbiješ onoga ko je došao da te napravi čovjekom. Biti dijete Božije - to znači Božiji zakon i stavljanje Boga na prvo mjesto - kazao je.

Smatra da moramo priznati kako nas ovaj svjetski mentalitet trke za užitkom, mentalitet sebičnosti i oholosti zavede, te ne možemo prepoznati to svjetlo koje je došlo da prosvijetli svijet. Trebamo shvatiti, naveo je, da dolazak Hristov treba čovjeka da učini dostojnim svoga života.

U tome, poručio je kardinal, srce je najvažnije. Jer, Isus je uzeo ljudsko srce da božansko srce kroz ljudsko progovori o Božijoj ljubavi.

- Slaviti Božić znači obnoviti svoju vjeru, da doživimo da je on naš, a mi njegov. Radujem se Božiću jer je on ljubav. Nema radosti gdje nema ljubavi. Ali, nema ljubavi bez žrtve, kroz nju treba doći do ljubavi, jer ona pobjeđuje svaku mržnju i otrov i oslobađa nas svake ogorčenosti - ustvrdio je.

Puljić je mišljenja da nas Bog treba približiti samima sebi te jedne drugima, da bismo se istinski razumjeli. Isus je, kazao je, vratio čovjeku dostojanstvo djeteta Božijega.

- Ne daj mi mraka i otrova u duši, već djetinje radosti da se životu radujem - zaključio je on.

Nakon tradicionalne božićne propovijedi kardinala Vinka Puljića, uslijedilo je euharistijsko slavlje, u saglasju s okupljenim vjernicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.