BIH

Puno povjerenje građana u pravnu državu na vrhu liste prioriteta VSTV-a BiH

7.4.2017

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u saradnji sa Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), organizovalo je u periodu od 4. do 7. aprila četiri regionalne obuke u Tuzli, Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, na temu izrade plana integriteta unutar svake pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini.

Regionalni eksperti

Podršku u organizaciji i provedbi obuke, angažovanjem regionalnih stručnjaka, pružila je Regionalna anti-korupcijska inicijativa (RAI), u okviru Regionalnog programa za jačanje kapaciteta u borbi protiv korupcije, koji implementira RAI u saradnji sa UNODC, a koji finansira Austrijska razvojna agencija (ADA). 

Osim spomenutih regionalnih stručnjaka kao predavači su angažovani i domaći eksperti iz VSTV-a BiH, APIK-a, RAI Sekretarijata, kao i USAID Projekta podrške pravosuđu BiH.

Tokom četiri dana, obuku je prošlo 200 predstavnika svih sudova i tužilaštva u Bosni i Hercegovini, koordinatora planova integriteta i članova radnih grupa za izradu planova, s ciljem da im se približe svrha i značaj izrade i provođenja planova integriteta, te ponude upute za njihovu izradu. 

Predavanje u Mostaru

Plan integriteta predstavlja interni antikorupcijski dokument u kome je sadržan pregled identificiranih rizika, te skup mjera pravne i praktične prirode kojima se sprječavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj različitih oblika koruptivnog i neetičnog ponašanja u okviru cjelokupnog funkcionisanja pravosudne institucije, pojedinih radnih procesa i radnih mjesta. 

Provođenjem plana integriteta rukovodioci, nosioci pravosudnih funkcija i ostali uposleni u pravosudnoj instituciji jačaju svoje profesionalne i etičke sposobnosti na način da u vršenju poslova iz svoje nadležnosti ne umanjuju svoj ugled i ugled pravosudne institucije, da ne dovode u pitanje svoju nepristrasnost u radu, kao i da otklanjaju svaku sumnju u mogućnost nastanka i razvoja korupcije i koruptivnog ponašanja, neetičkog i neprofesionalnog postupanja i drugih nepravilnosti u radu pravosudne institucije. 

Pravna država Provođenjem principa integriteta u pravosudnim institucijama podržava se i jača postupanje koje uživa puno povjerenje građana, civilnog društva i demokratske javnosti u pravnu državu. Aktivnosti na izradi planova integriteta rezultat su predanog rada VSTV-a BiH na realizaciji preporuka Strukturiranog dijaloga između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, kojim je Evropska komisija preporučila usvajanje jasnih pravila i propisa za rješavanje sukoba interesa i jačanje odgovornosti i integriteta u cjelokupnom pravosuđu, te ukazala povjerenje VSTV-u BiH svojim pozivom da osmisli smjernice i principe u pogledu integriteta pravosuđa, kao i prateće mehanizme nadzora. 

Predavanje u Banjoj Luci

Takođe je u Izvještaju o napretku za 2016. godinu Evropska komisija pohvalila pravosudni sistem Bosne i Hercegovine, istakavši da je napredak ostvaren u ispunjavanju pojedinih preporuka po pitanju odgovornosti i integriteta u pravosuđu, uključujući i izradu i provođenje plana integriteta u pravosudnim institucijama u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.