BIH

{Sjećanje na male anđele} Đurđević: Nikada ih nećemo zaboraviti

Piše: F.M.

22.4.2017

Danas se navršilo deset tužnih godina otkako nisu među živima najmlađi korisnici sarajevskog Dječijeg doma "Bjelave". Medina Bostandžija, Al`dina-Dalal Akmadžić, Amin Čustović, Džemal Šabanović, Faik Krasnići i Damir Pejanović su stradali u požaru koji je izbio 22. aprila 2007. godine u Domu. Tada je još 18-ero djece teže i lakše povrijeđeno.

Sigurnosni aspekt

Na groblju Vlakovo predstavnici Dječijeg doma "Bjelave" i Vlade Kantona Sarajevo danas su položili cvijeće na mezare stradalih mališana i proučili Fatihu. 

- Na ovaj način prisjećamo se djece koja bi sada imala deset godina i bili pravi dječaci i djevojčice. Nikad ih nećemo zaboraviti. U međuvremenu, sa sigurnosnog aspekta, učinili smo sve da se ova strašna nesreće nikad više ne ponovi, kazao je Saudin Đurđević, direktor Doma. 

Podsjećanja radi, u ovoj tragediji ozlijeđena je bila i medicinska sestra koja ih je pokušala spasiti. Sve stradale bebe bile su rođene 2006. i 2007. godine. Prema informacijama pristiglih od tada dežurnog dispečera Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, vatrogasci su informaciju o požaru u Dječijem domu „Bjelave“ dobili oko 5.30 sati. 

Evakuacija djece 

Nakon što su stigli pet minuta kasnije, utvrdili su kako gori vatra u jednoj prostoriji na trećem spratu. Odmah je započeto gašenje vatre i evakuacija djece i osoblja. 

Iz zapaljene prostorije iznijeli su šest beba. Jedna od njih već tada je bila mrtva, a kasnije u bolnici su preminule još dvije. Iz KCUS-a su kazali kako je na Pedijatrijsku kliniku dopremljeno ukupno 20 beba iz Dječijeg doma. Jednoj bebi koja je bila u stanju kliničke smrti liječnici su reanimacijom spasili život. Prema svim informacijama, sve preminule bebe umrle su od posljedica gušenja dimom. Pretpostavlja se da je do požara došlo usljed kvara na električnim instalacijama. 

Nakon ove tragedije, Dječijem domu "Bjelave" stizali su telegrami i saučešća iz cijele BiH i regiona. 

Tadašnji direktor Amir Zelić, potresen zbog cijele situacije, izjavio je da su materijalne štete zanemarive, ali da se gubitak dječijih života ne može nadoknaditi. 

Osnovan 1900. godine

Dječiji dom "Bjelave" osnovan je 1900. godine. Od 1966. do 1992. ova ustanova nosi ime "Ljubica Ivezić", a od 1992. godine naziv J.U. Dječiji dom "Bjelave". Iako je Dom mijenjao imena, uvijek se brinuo o djeci bez roditeljskog staranja. Ovaj dom je ustanova koja još od Drugog svjetskog rata pruža dječiju i socijalnu zaštitu, ima vaspitnu, obrazovnu, zdravstveno medicinsku i socijalno zaštitnu funkciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.