BIH

Gordijev čvor na sjednici Predsjedništva SDA: Isključenja, upozorenja i ostavke

Piše: K. Ke. - S. N.

24.4.2017

U Centrali SDA u Sarajevu danas bi u 15 sati trebala biti nastavljena sjednica Predsjedništva ove stranke.

Kako smo već najavili, najviši organ stranke očekuje još "teže drugo poluvrijeme" s obzirom na dnevni red koji će se naći pred članovima Predsjedništva stranke.

Pored već poznate teme (koja je napravila svojevrsni haos na prošlom zasjedanju) o izvještaju Radne grupe o napadu na delegaciju SDA predvođenu Adilom Osmanovićem u Srebrenici, ovaj stranački organ imat će dodatne "tvrde orahe" za raspravu.

Kako nam je rečeno, tema će biti posljednja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj se pokazalo da Centrala SDA nema kontrolu nad većinom svojih zastupnika. Naime, četiri zastupnika nisu poslušala stav stranke kada je u pitanju set zakona o akcizama, a jedan nije došao zbog "povišene temperature".

Saznajemo da je za dva zastupnika, Senada Šepića i Salku Sokolovića, već pripremljena izlazna karta iz stranke, dok će dvojac Sadik Ahmetović-Šemsudin Mehmedović dobiti "upozorenje pred isključenje".

No, s obzirom na to da je takozvana četvorka već prežvakana tema, ne samo u medijima već i u SDA, glavna i možda najžešća rasprava mogla bi se voditi oko situacije u KO SDA Tuzla, koji se, predvođen Mirsadom Kukićem, odvaja u poseban, otuđeni centar moći.

Naime, u posljednje vrijeme, kako se to može pročitati u medijima, a to je postalo očito prilikom glasanja o hitnosti procedure usvajanja seta zakona o akcizama kada je izostao glas poslanika SDA iz Tuzle, ovaj ogranak stranke, predvođen Kukićem, faktički ucjenjuje Centralu. Prema pojedinim navodima, Kukić od vrha stranke traži pojedine ustupke, a upravo preko glasanja o akcizama pokazao je da ima kontrolu i moć da pomrsi račune stranci.

Upravo bi i intencija Kukića da bude neprikosnoveni šef tuzlanske SDA i da kontrolira sve moguće procese unutar tog kantona mogla biti dodatna tema.

U sklopu toga, moglo bi biti govora i o mogućoj ostavci premijera TK Bege Gutića, koji se žali da ne može raditi svoj posao zbog prevelike želje Kukića da kontrolira sve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.