BIH

{Snažni potresi u SDA} Bakir Izetbegović o isključenju Senada Šepića

Piše: D. K.

24.4.2017

Predsjedništvo SDA razriješilo je na današnjoj sjednici Povjereništvo OO SDA Srebrenica, a za predsjednika novog Povjereništva imenovalo Ramiza Salkića, koji će do naredne sjednice Predsjedništva SDA predložiti ostale članove.

Druge mjere

- Uputit ćemo inicijativu Glavnom odboru (GO) da Hamdiju Fejzića smijeni sa pozicije potpredsjednika GO SDA. Nakon okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti za napad na zamjenika predsjednika SDA Adila Osmanovića, razmotrit ćemo i druge mjere u odnosu na Fejzića - izjavio je na press-konferenciji predsjednik SDA Bakir Izetbegović, obrazlažući zaključke sa današnje sjednice.

Kako je naveo, iz SDA su poslanike Koalicije Domovina u NSRS pozvali da ne podrže "sumnjivu i štetnu privatizaciju rudnika Ljubija, kako to predlaže Vlada RS".

- Konstatovali smo da su zastupnici SDA u Predstavničkom domu Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović radili protivno stavu Predsjedništva SDA na sjednici 29. marta ove godine. Mi smo ih bili obavezali da glasaju za usvajanje seta zakona o akcizama po hitnom postupku - rekao je Izetbegović.

Zbog njihovog takvog ponašanja, kako je naveo, nije usvojen set zakona o akcizama po hitnom postupku, pa su bitno narušili ugled stranke, te im je Predsjedništvo izreklo mjere odgovornosti.

- Senad Šepić isključen je iz stranke, a Sokolović, Ahmetović i Mehmedović dobili su javnu opomenu, odnosno "žuti karton" - rekao je Izetbegović.

Lider SDA pojasnio je kako akcize nisu bile glavni razlog za mjere izrečene četvorici članova stranke.

- Svi su oni imali neku akumulaciju odluka protivnih interesima stranke, odlukama rukovodstva, te je stoga uslijedila ovakva odluka Predsjedništva SDA - kazao je Izetbegović.

Smatra kako je bilo jako važno usvojiti akcize, te samim tim doći do milijardu eura investicija diljem BiH.

Glavni tok

- To bi bitno popravilo stanje, dakle radila bi se infrastruktura, skoro sve dionice autoputa, na preko sto mjesta. Sve ono što je ustvari neophodno u saobraćajnoj infrastrukturi u BiH. Smatram da je ovo jedno politikantsko jeftino pribavljanje političkih poena, koje mislim da će se uskoro završiti - rekao je Izetbegović.

- Onako, kao da se izdvoje neki rukavci iz glavnoga toka, pretvore se u neka jezerca i nestanu. Ili se vrate u ovaj glavni SDA tok. SDA su napuštali Silajdžić, Abdić, Zulfikarpašić, profesor Filipović... Dakle, markantni ljudi koji imaju moralno pravo da nešto svoje naprave, i to se sve pogasilo. Sve su te stranke nestale, vrati se to na kraju krajeva ovome glavnom toku koji ustvari drži ovu zemlju - dodao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje kakva je trenutna situacija u SDA, Izetbegović je naveo kako se radi o "staroj i velikoj stranci koja ima mnogo sposobnih ljudi".

- Bit će nezadovoljnih, doći će do formiranja nekih novih stranaka, pa će onda neki napuštati SDA i prelaziti u neku novu stranku. Do sada smo imali nekoliko takvih situacija... - kazao je Izetbegović.

Upitan da li će uskoro doći do sastanka lidera vladajuće koalicije na federalnom, ali i državnom nivou, Izetbegović je ocijenio kako su odnosi unutar koalicije "dosta loši, možda najlošiji u ovom mandatu".

- Pretjerano su loši. Ja ne vidim razloga za takvo nešto. Rade tu i liderske sujete, ali ćemo morati to prevazići. Dakle, to je krenulo 18 mjeseci prije izbora. Pa rano je da je krenulo u aprilu 2018., a kamoli 2017. godine sa svim tim teškim ili lošim elementima. Ja ću se potruditi da se ipak nađemo, da se neke glavne stvari riješe i da ne izgubimo tih 18 mjeseci - poručio je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.