BIH

Počelo iznova suđenje Sanjinu Sefiću i drugima

Fena

17.7.2017

Suđenje Sanjinu Sefiću, koji se tereti da je 10. oktobra prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) počelo iznova usljed proteka vremena dužeg od 30 dana od posljednjeg ročišta održanog u ovom predmetu.

Uz Sanjina Sefića, optuženog za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo - neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, optužnicom u ovom predmetu obuhvaćeni su i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji te terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Budući da je suđenje formalno počelo iznova, zastupnica Tužiteljstva KS-a pročitala je optužnicu kojom se Sanjin Sefić tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, 'golfom 6' krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio studentice Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Njegova sestra Sara, te Alić i Salihović, terete se da su istu noć pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, tako što su ga, kako se u optužnici navodi, prevezli do Graničnog prijelaza 'Uvac', nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo – pomoć počintelju nakon izvršenog krivičnog djela.

Istovremeno, Nišić se tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Prvooptuženi Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu i, nakon provođenja ekstradicijskog postupka, 9. januara ove godine izručen pravosuđu BiH.

Optuženi su na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća da se očituju u vezi s krivnjom, kazali da ostaju kod ranijih navoda kada su se izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret.

S obzirom na to da se za danas pozvani svjedoci optužbe nisu odazvali, na naredno ročište, planirano za 7. augusta, bit će pozvani očevi stradalih studentica - Enes Malkoč i Amir Agić, te svjedoci - Muamer Redžić, Anesa Eminagić i Senad Zulčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.