BIH

Muškarci oblikuju predmete, a žene graviraju i crtaju ornamente

Brkanić u 500 godina staroj radnji u ulici Kazandžiluk

Autor:N. HADŽIŠEHIĆ

22.7.2017

Sarajevski kazandžija Mirsad Brkanić bavi se zanatom već 52 godine, a njegova porodica na Baščaršiji, u ulici Kazandžiluk, posjeduje radnju koja je stara skoro 500 godina.

Učio od brata

Zanat je, kaže, učio od brata, a nastavak tradicije u njihovoj porodici nije upitan, jer se njegova djeca već bave ovim poslom i imaju svoje radnje.

- Opstali smo zbog ljubavi prema zanatu, a to znači napraviti kvalitetan proizvod i privući mušteriju na taj način. Nismo, kao mnogi, podlegli industriji. Ostali smo vjerni tradiciji i zbog toga se ni najmanje ne bojim za posao i vidim svijetlu budućnost ovog zanata - kazao je Brkanić. 

Brkanić s UNESCO-ovom knjigom u koju su i oni upisani

U proizvodnji učestvuje cijela porodica. Muškarci rade one malo teže poslove, poput oblikovanja predmeta, a žene lakše, crtanje ornamenata i graviranje.

Turisti su česti gosti u Kazandžiluku pa tako i u Brkanićevoj radnji. 

Jednako traženi svi proizvodi

Nema, kaže, nešto posebno što bi izdvojio da traže, jer se kupuje sve - od servisa za kafu, tacni, mlinova do tanjira. Također, često svraća i domaće stanovništvo.

Stalne mušterije

- Dućani su puni mušterija. Turistička zajednica nas promovira pa imamo dobar priliv turista, ali i naših stanovnika, koji su stalne mušterije. Neki ljudi opremaju cijele sobe u bosanskom stilu pa u njima imaju makar dvadesetak mojih proizvoda - ističe Brkanić, koji je upisan i u knjigu zanata UNESCO-a.

 

Neobični zahtjevi

Brkanić dodaje da radi i po narudžbi, a da su neke od njih neobične. Jedan od takvih je zahtjev da izradi veliki sahan s više pregrada unutra. Svaka pregrada imala bi mali poklopac, a preko svega bi zajedno bio veliki poklopac.

Mangale od 6.000 KM

Kako Brkanić kaže, u njegovoj radnji najskuplje su mangale, koje koštaju skoro 6.000 KM. Za njihovu izradu treba od 400 do 500 sati intenzivnog rada i cijela porodica učestvuje. Prodaju se, otprilike, dvije godišnje. Najjeftiniji su tanjiri, koji su malo manje zahtjevni za izradu i koštaju desetak maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.