BIH

Zaev: BiH i Makedonija nemaju otvorenih pitanja, idemo ka EU

E. Ma.

23.7.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev na konferenciji za medije istakli su zadovoljstvo ostvarenom saradnjom te naglasili da nema otvorenih pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Zvizdić je rekao da će ova posjeta vrlo brzo rezultirati zajedničkom sjednicom vlada.

- Između BiH i Makedonije ne postoji nijedno otvoreno pitanje, naši odnosi se razvijaju uzlaznom putanjom, saradnja je bazirana na važnim regionalnim pitanjima, a to su između ostalog i evropske integracije - kazao je Zvizdić.

Naglasio je i da BiH i Makedonija imaju dobru ekonomsku suradnju, da je u prošloj godini ostvareno 300 miliona KM od ekonomske suradnje, što predstavlja rast od oko 10 posto.

- Očekujemo da ćemo do kraja godine uspjeti uspostaviti direktnu avioliniju između dva glavna grada. Ukupna infrastrukturna povezanost Balkana je loša, ali mi želimo da jačamo region u cilju jačanja odnosa - rekao je Zvizdić.

Osim ova dva sporazuma koja su ministri država danas potpisali, očekuje se u budućnosti i potpisivanje ostalih sporazuma koji će biti vezani za turizam, cestovni prijevoz, priznavanje dokumenata i sve ono što će predstaviti potencijale i povezati dvije države.

Premijer Makedonije se zahvalio na prijatnoj dobrodošlici, te je kazao da BiH i Makedonija žele da idu naprijed.

- Potpisali smo jedan veoma značajan ugovor o saradnji u oblasti poljoprivrede koji se odnosi i na to da možemo nastupati zajedno prema drugim tržištima, prema IPA fondovima i da možemo poboljšati saradnju u oblasti poljoprivrede. Drugi Memorandum je iz oblasti kulture, želimo da se poboljšaju odnos i saradnja na svakom mogućem nivou. Očekujem da će najesen Denis Zvizdić posjetiti Makedoniju i da ćemo definisati naše odnose u još nekim oblastima. Želimo i da građani naših zemalja putuju s ličnim kartama, a ne sa pasošima kao sad - kazao je Zaev.

Istakao je da Makedonija podržava put BiH ka EU integracijama.

- Idemo ka EU. BiH želim puno sreće u ispunjavanju Upitnika. Vjerujem i da je različitost, multietičnost veliko bogatstvo i prednost. Jednakost u različitostima je i temeljna osnova u EU i mislimo da je to naša prednost u EU i to trebamo njegovati i dalje - kazao je makedonski premijer.

Inače, premijeru Republike Makedonije Zoranu Zaevu večeras će u Mostaru biti uručena "Mostarska povelja mira", za doprinos uspostavi regionalne saradnje.

Povelju će makedonskom premijeru uručiti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, u sklopu tradicionalne svečanosti obilježavanja godišnjice otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.