BIH

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma: Psovke se čule tokom glasanja o predloženim izmjenama i dopunama tri boračka zakona

Piše: M. S. R.

25.7.2017

Veliki problem i psovke izazvalo je glasanje o predloženim izmjenama i dopunama tri boračka zakona, s obzirom da izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica prvobitno nije dobio podršku.

Nakon pojedinačnog glasanja izmjene zakona su usvojene, ali su iz SDP BiH ustvrdili da po njihovoj evidenciji izmjene ovog zakona nisu prošle, da su brojali, ali su upućeni da naknadno konsultuju stenogram.

Šerif Patković, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBIH, u sali Parlamenta je glasno negodovao zbog prvobitnog neusvajanja zakona istakavši da nije prihvaćen samo da bi se borci međusobno svađali, da je to populizam, i da će Koordinacija sada organizovati proteste, ali pred Parlamentom.

Jedan od pripadnika boračke populacije koji čekaju pred Parlamentom u sali je ministru za boračka pitanja FBIH Salki Bukvareviću poručio da ga „piš.. svi borci“.

-Registar je usaglašena stvar među borcima. Njime se ide ka fazi boračkog dodatka – rekao je novinarima Patković.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su izmjene i dopune ukupno tri boračka zakona. Izmjenama zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica kojim se, prema obrazloženju ministra za boračka pitanja FBIH Salke Bukvarevića omogućava uspostava registra, a što je i jedan od zahtjeva demibilisanih boraca koji protestuje pred zgradom Vlade FBIH, a koji su danas došli pred Parlament FBIH kako bi vidjeli sudbinu ovih zakona.

Usvojenim izmjenama zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznajnja i odlikovanja i članova porodica briše se član koji je propisivao cenzus, a izmjenama zakona o prijevremenom povoljnijem penzinisanju boraca osigurava se vraćanje penzija na stari nivo onim ljudima kojima je penzija donošenjem tog zakona smanjena i do 50 posto.

Poslanik SDP-a i bivši ministar za boračka pitanja FBIH Zukan Helez istakao je da izmjene zakona o prijevremenom penzionisanju opterećuje budžet sa dodatnih 27 miliona KM, dok na drugoj strani demobilisani danima traže razgovore oko uvođenja boračkog dodatka.

-Danas smo napravili da onaj sa 1.500 KM ima 1.700 KM, 1.900 KM, a ovim drugim koji nemaju ništa da i dalje nemaju ništa. Vi ste predsjedavajući (Edine Mušiću, op-a.) različitim fintama onemogućili da reagujemo i poboljšamo zakone amandmanima – dodao je Helez.

Nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PIO i o vanparničnom postupku, sjednica Predstavničkog doma je prekinuta i bit će nastavljena sutra u 10 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.