BIH

U Livanjskom kantonu utvrđene novčane kazne za izazivanje požara

Fena

1.8.2017

Zapovjednik štaba Civilne zaštite Livanjskog kantona Ivan Jozić donio je Zaključak kojim se zabranjuje uništavanje suhe trave, korova, raslinja i strništa paljenjem vatre na otvorenim prostorima, poljoprivrednom zemljištu, pašnjacima i izletištima.

To se odnosi na vrijeme sazrijevanja i žetve žitarica i drugih poljoprivrednih kultura, odnosno usjeva, dok radovi u žetvi i sakupljanju ne završe ili dok ne prestane primjena ovog Zaključka, kojim su općine ovog kantona dužne osigurati pojačano dežurstvo i motriteljsko - dojavnu službu.

Također, iz štaba su uputili zabranu paljenja biljnih ostataka u usjevima nakon žetve i prikupljanja drugih poljoprivrednih kultura, paljenja trave i korova uz javne saobraćajnice te loženja vatre i spaljivanje noću na otvorenom prostoru i po vjetrovitom vremenu.

Prekršitelj zabrane, prema Zaključku, sankcionirat će se shodno važećim propisima, i to novčanom kaznom od 500 do 1.500maraka za fizičke osobe, od 500 do 2.000 maraka za odgovorne osobe u pravnoj osobi, te od 5.000 do 10.000 maraka za pravne osobe.

Nadzor nad provedbom Zaključka vršit će Ministarstvo unutarnjih poslova Livanjskog kantona, mjerodavne inspekcijske i općinske službe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.