BIH

Odgođeno ispitivanje: "Polomljeni ravnatelj" Goran Salihović bit će ispitan u kući?!

Salihović: Izbjegava ispitivanje

Piše: M. AŠČIĆ

10.8.2017

Iz Tužilaštva BiH jučer je zvanično potvrđeno za „Avaz“ da je odgođeno planirano ispitivanje Gorana Salihovića, osramoćenog i smijenjenog glavnog državnog tužioca (ravnatelja), koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja dok je bio na čelu ove pravosudne institucije.

Dokazi na vještačenju

Završno ispitivanje pred podizanje optužnice odgođeno je zbog navodnih povreda koje je Salihović zadobio prije nekoliko dana, a o čemu je njegov advokat Rifat Konjić i obavijestio postupajuću tužiteljicu Suadu Pašić.

- U narednom periodu bit će upućen novi poziv te određeni vrijeme i mjesto ispitivanja. Otvaranje predmeta je završeno i isti su dostavljeni na vještačenje - rekao nam je jučer Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

S druge strane, iz UKC-a Tuzla se ne oglašavaju o stepenu navodnih povreda Salihovića. Iako njegov advokat tvrdi da je slomio obje pete obavljajući poljoprivredne radnje, i to nakon što je pao s podzida visokog tri metra, još nema zvanične potvrde tih navoda, bez obzira na to što se, navodno, ''ravnatelj'' „polomio“ prije 15 dana, tačnije dva dana prije zvanične odluke o smijeni s pozicije glavnog tužioca.

Nejasno je i kako polomljeni bivši ''ravnatelj'' uopće može biti na kućnom liječenju ako se radi o ozbiljnim i teškim povredama i, kako reče njegov advokat, za sada je potpuno nepokretan. Nejasno je kako nema ni gips ni longetu, nego čeka „otok da splasne“.

Bez obzira na stepen povreda koje je navodno zadobio šišajući travu na vikendici u Lukavcu, odranije je jasno da Salihović na sve načine pokušava odgoditi ispitivanje i podizanje optužnice.

Bliski SDA

No, ukoliko se ispostavi da je zaista povrijeđen, kako nezvanično saznajemo, Salihović će biti ispitan u svojoj kući, odnosno neće uspjeti na duže staze odgoditi sudski proces, koji će, prema svemu sudeći, ogoliti sve načine na koji su radili i funkcionirali pojedinci iz Tužilaštva BiH bliski SDA i uz veliki utjecaj i pomoć bivše čelnice Suda BiH Meddžide Kreso.

Ranije dva puta odgađao ispitivanje

Salihović je prije mjesec, također, izbjegao ispitivanje u Državnom tužilaštvu. On je u ovu instituciju na poziv tužioca tada došao sam iako je znao da ne može u svojstvu osumnjičenoga dati iskaz bez prisustva advokata.

U toku trajanja disciplinskog postupka izbjegao je suočavanje s tužiocima Dubravkom Čamparom i suspendiranim Božom Mihajlovićem, ekipom s kojom je vedrio i oblačio Tužilaštvom. Tada je to pravdao, također, bolešću iako su kružile priče da je zdrav, ali da mu ne odgovaraju iskazi tužioca kojima je davao naređenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.