BIH

VSTV osuđuje uvrede i prijetnje upućene Tegeltiji i Jukić

Avaz.ba

14.8.2017

Povodom tekstova objavljenih na društvenoj mreži „Facebook“ u okviru grupe „Hapsi Mektiću samo hapsi“, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine osuđuje uvrede i prijetnje koje su u ovim tekstovima upućene predsjedniku VSTV-a BiH, Milanu Tegeltiji, i potpredsjednici VSTV-a BiH, Ružici Jukić.

VSTV BiH u saopćenju za javnost posebno skreće pažnju da „prijetnje, sadržajno upućene rukovodiocima ove institucije, u nekim dijelovima pozivaju na rušenje i nasilno uništavanje institucije“.

- Takvo djelovanje smatramo pritiskom na rad VSTV-a BiH kao institucije posebno važne za očuvanje nezavisnosti pravosuđa u BiH. Nadalje, ukazujemo da posebno zabrinjavaju orkestrirani i dobro isplanirani napadi na rukovodstvo VSTV-a BiH, koji imaju za cilj skretanje pažnje sa stvarnih problema i mogućih krivičnih i drugih postupaka protiv osoba koje se očigledno trenutno osjećaju nesigurnim - navodi se u saopćenju VSTV-a.

Dodaje se da, kao i u prethodnom periodu, VSTV BiH želi da naglasi da pozdravlja i podstiče svaku dobronamjernu kritiku rada pravosuđa u našoj zemlji, a posebno VSTV-a BiH.

- Također vjeruje da navedene uvrede i prijetnje mogu uslijediti isključivo iz dva razloga: uslijed nepoznavanja uloge VSTV-a BiH u pravosudnom sistemu BiH s obzirom na to da se u uvredljivim i prijetećim tekstovima VSTV BiH i rukovodstvo institucije povezuje s događajima i postupcima u kojima VSTV BiH uopće ne učestvuje, niti ima nadležnost nad njima ili uslijed namjernog i orkestriranog izazivanja nesigurnosti, kako kod građana naše zemlje, tako i kod osoba kojima su prijetnje upućene - navode iz VSTV-a.

VSTV BiH, stoga, poziva nadležne institucije da otkriju i sankcioniraju ovakvo nedopustivo djelovanje i istovremeno podsjeća javnost da neće podleći pritiscima, te da će izvršavajući svoju nadležnost i dalje insistirati na snažnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH - kaže se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.