BIH

Ismet Horo za Avaz.ba: Bajrami su prije bili bliskiji i veseliji, a sad nakon poluglasne čestitke svako zatvara svoju kapiju

Horo: Sve je isto, a opet drugačije ( A. Durgut/Avaz.ba)

Piše: D. KOVAČ

1.9.2017

Najljepše želje, najljepše snove, neka vam donesu bajramske dove. Neka nam ljubav ispuni grudi, da prije svega budemo ljudi. Ovo je bajramska poruka Ismeta Hore, jednog od najpopularnijih humorista u regionu.

U razgovoru za portal Avaz.ba povodom Kurban-bajrama, Horo je otkrio kako provodi bajramske dane i šta za njega predstavlja ovaj najradosniji muslimanski praznik.

Porodična atmosfera

Ismet Horo ( A. Durgut/Avaz.ba)

Kao i većina drugih Bosanaca i Hercegovaca, kako kaže, Bajram dočekuje u porodičnoj atmosferi i okružen dragim ljudima.

- Ustaneš rano, obaviš Bajram-namaz. Poslije toga u kafanu na kahvu i baklavu, pa kući presvlačenje i priprema za klanje kurbana. A zatim i podjela istog. Povratak kući, porodični ručak s gostima koji u međuvremenu prispiju... Sve je isto, a opet drugačije - govori nam Horo.

Jedan od najtiražnijih estradnjaka u historiji bh. diskografije prvu bajramsku čestitku dobio je od Slavka, Srbina iz Bratunca. 

- Eto, to ti je naša Bosna. Do jučer smo pucali jedan na drugog, a danas mi čestita. Poslaše poruke i rođaci iz Njemačke, ali lako je njima čestitati - puni para, a ja jedva sastavljam kraj s krajem - u svom će stilu Horo.

Navodi kako bajrame, između ostalog, odlikuju vedrina i osmijeh na ljudskim licima te tradicionalni miris sofre i baklave. 

- Osjeti se ta neka užurbanost, na ljudskim licima je vedrina. Sluša se Božija riječ kroz molitve. Nana iz sehare vadi kat (odjeću za posebne prilike). To su dimije i bluza od istog materijala, mahom cvjetnog dezena, a dedo priprema svečano bajramsko odijelo. On ga tako zove, mada mu to odijelo služi i za sve druge svečane prilike. Čuje se vesela graja i smijeh djece, koja se raduju bajram-banki - ističe Horo.

( A. Durgut/Avaz.ba)

Dlan o dlan

Prvi dan najvećeg muslimanskog praznika, dodaje, prođe kao "dlan o dlan".

- Valja na počinak jer sutra, ako Bog da, treba zijaretiti mezarja umrlih, proučiti Fatihu ili Jasin, sjetiti se i njih, barem taj jedan dan u godini - govori nam humorista, koji duže od 30 godina izaziva osmijehe na licima miliona ljudi širom Balkana i dijaspore.

Prisjeća se i kako je proslava bajrama izgledala nekada, a kako izgleda sada.

- Ranije su bajrami bili nekako bliskiji, veseliji. Iz svakog dvorišta bi se osjetio miris bajramske sofre i baklave. Dovikivali bi se veseli glasovi. Bajrambarećula, komšija. Allahraziola, i vama bajrambarećula. A sada pružena ruka, poluglasan šapat "Bajram šerif mubarek olsun", a onda  svako zatvori svoju kapiju. I čim prođe taj dan, utihnu komšijski razgovori i sve se svede na obavezujući pozdrav i mimoilaženje u žurbi - svako za svojim poslom - navodi Horo.

Vrijeme sjećanja

Poručuje kako ima jaku želju da Bajram bude vrijeme sjećanja na sve one koji su u stanju socijalne potrebe, kao i one zdravstveno ugrožene.

- Želim da s njima podijelimo radost Bajrama, darujemo ih i pomognemo im na svaki drugi način - ističe Horo.

Bilo bi lijepo, dodaje bh. humorista, da to ljudima pređe u naviku i tokom cijele godine.

- Neka među nama tokom cijelog života ostane ta bajramska dobrota - poručio je Horo, uputivši svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti tradicionalnu čestitku "Bajram šerif mubarek olsun".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.