BIH

Izbori u Njemačkoj kroje sudbinu Evrope: Šta će biti sa BiH ako Merkel ostane ili ode?

A. SOKOLOVIĆ

23.9.2017

U Njemačkoj se danas održavaju se parlamentarni izbori. Izbori, poslije kojih će Njemačka dobiti novog (ili starog) kancelara.

Ove nedjelje će 61,5 miliona Nijemaca izaći na birališta kako bi izabrali novi saziv Bundestaga i odlučiti hoće li Angela Merkel dobiti četvrti mandat ili će Martin Šulc (Schultz) iz Socijaldemokratske partije (SPD), po prvi put postati kancelar.

Pažnja Evrope

Izbori koji izazivaju pažnju čitave Evrope, a naročito zemalja članica Evropske unije, kao i onih koje teže da postanu dio tog saveza, pa tako i Bosna i Hercegovina. 

Prema najnovijim anketama, Hrišćanska demokratska unija (CDU) Angele Merkel je glavni favorit, a interesantna će biti utrka za njihove koalicione partnere.

Politika Merkel prema imigratnima dala je vjetar u leđa krajnjoj desnici i u jednom se trenutku činilo kako su glasači umorni od nje. No, Merkel se oporavila, a njena stranka prema svim anketama vodi, kreće se oko 40 posto podrške, što je sasvim dovoljno da formira koalicijsku vlast. Niko više ne raspravlja ko će pobijediti na izborima nego koga će Merkel odabrati da uđe u njenu koaliciju. 

Politički analitičar Berko Zečević u razgovoru za Avaz.ba kaže da vjeruje da neće biti većih iznenađenja na predstojećim izborima. On ističe da u svim bitnim pitanjima koja se tiču njemačke politike nema razlike između Merkel i Šulca.  

- Vjerujem da će Merkel pobijediti. Ona je pokazala fleksibilnost i otvorenost. Odlična je u komukikacijama s ljudima, ima čvrst stav kada se govori o poštovanju – kaže Zečević. 

Zečević: Merkel je favorit

Uvjeren je da je i Šulc isto tako pozitiva ličnost. Martin je socijalističke orijentacije, ali realno gledano Merkel je pokazala veću fleksibilnost u izazovima koji su dolazili, ne samo unutar Njemačke, već cijelog svijeta, smatra Zečević.  

- Merkel trenutno ima jasan stav prema predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump), a identično se ponaša i prema Rusiji, odnosno predsjedniku Vladimiru Putinu. Sve njene reakcije su reakcije od osobe koja ima realne poglede, bez većih frustacija i to je najvažije za jednog vođu. Većina političara u svijetu reaguje previše emotivno, kod nje je taj stav jasan – ona vodi računa o svojoj državi, ljudiima, a generalno vodi računa i o demokratiji i poštivanju ljudskih prava – kaže Zečević. 

Bez radikalnih promjena

Berko kaže da ne očekuje značajniju promjenu u kursu prema Bosni i Hercegovini, pod uvjetom da ostane Merkel, pa čak i da za kancelara dođe Šulc.

- Čak i da Merkel ne bude kancelarka, neće biti neke direktne, neposredne, radikalne promjene. Njemačka će podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU. S druge strane, BiH koliko god da je mala, ne smije zavisiti od postojanja jedne ličnosti unutar te države, a posebno van te države. Bosna i Hercegovina je opstala i moje duboko uvjerenje je da u budućim periodima neće biti nikakvih negativnih događaja koji mogu dovesti opstojnost naše države – kazao je Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.