BIH

Beč: Pendeš razgovarala s austrijskim predsjednikom Aleksanderom Van Der Belenom

MO BiH

Fena

30.9.2017

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš sastala se u Beču sa predsjednikom Austrije Aleksandeom Van Der Belenom (Alexander Van Der Bellen), te iskazala zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane dviju država.

Ukazala je da će kroz školovanje deset kadeta iz BiH koje počinje ove godine na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji, ovi kadeti doprinijeti produbljivanju prijateljskih odnosa BiH i Austrije. 

Govoreći i o drugim vidovima bilateralne odbrambene saradnje naglasila je značaj saradnje PSOTC i austrijskog Međunarodnog centra Oružanih snaga (AUTINT), angažman austrijskog kontingenta EUFOR-a, kao i misije EU u BiH u kojoj je trenutni komandant snaga austrijski generalmajor Anton Valdner (Waldner).

Pendeš je predsjednika Austrije informirala o trenutnom stanju i procesu evropskih i euroatlantskih integracija, te naglasila da Ministarstvo odbrane i BiH u cjelini, računa na podršku Austrije u tom pravcu. 

Van Der Belen je potvrdio da će Austrija nastaviti svoj proaktivan angažman u BiH kroz odbrambenu saradnju i bilateralne odnose.

Sastanku su, prisustvovali i ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko, vojni ataše BiH u Austriji brigadir Slobodan Tanasilovć, te Violeta Kuljanin iz Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva odbrane BiH. 

U okviru dvodnevne službene posjete Austriji, Pendeš će razgovarati i sa ministrom odbrane i sporta Hansom Peterom Doskozilom, te prisustvovati vojnoj paradi i ceremoniji obilježavanja Dana poručnika 2017, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.