BIH

Burna rasprava o Crnatkovim putovanjima, njegovom radu i troškovima

Crnadak: U prvih deset mjeseci ove godine imao čak 44 putovanja

S. D.

25.10.2017

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je većinom glasova prijedlog Damira Arnauta, poslanika SBB-a da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka pod nazivom - Vrsta, broj, intenzitet i troškovi posjeta ministra vanjskih poslova BiH drugim državama, te svrha istih po interese BiH i njenih građana“.

Također, prihvaćen je i prijedlog Mladena Bosića (SDS), zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, da se u dnevni red sjednice uvrsti tačka pod nazivom - Deklaracija o kriterijima za definiranje buduće trase puta između Beograda i Sarajeva.

U obrazloženju zahtjeva, Arnaut je naveo da smatra da postoji potreba uvrštavanja i rasprave o ovoj temi. On je, pozivajući se na podatke sa zvanične internetske stranice Ministarstva vanjskih poslova, rekao da je ministar Igor Crnadak samo u prvih 10 mjeseci ove godine imao čak 44 putovanja ili posjete drugim državama.

Pozivajući se na isti izvor podataka, Arnaut je kazao da su od te 44 posjete, njih samo četiri opisane kao službene, jedna kao bilatarelna, dok se ostala putovanja odnose na učešće na konferencijama, forumima, otvaranje objekata...



Dva razgovora

- Istovremeno, ministar Crnadak gotovo nikada ne prisustvuje sjednicama domova Parlamentarne skupštine BiH, uključujući zajedničke sjednice oba doma. Ministar Crnadak je u medijima izjavljivao da je opis njegovog posla "da putuje“ te se uporedio s drugim ministrima vanjskih poslova u svijetu – kazao je Arnaut.

On je kazao i da je u materijalu koji je dostavio poslanicima naveo još detalja o aktivnostima ministra Crnatka koji mjesečno ide pet puta na višednevna putovanja, te je napomenuo i da je, primjerice, Crnadak obavio samo dva službena telefonska razgovora te da je, stoga, rasprava o efektima rada ministra vanjskih poslova, njegovim troškovima neophodna u Predstavničkom domu, koji, predložio je Arnaut, treba o ovom donijeti i određene zaključke.

Arnautov prijedlog podržali su poslanici Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka, Denis Bećirović iz SDP-a i zastupnica SNSD-a Milica Marković.

Ahmetović je podsjetio da je on još prije dvije godine tražio smjenu Igora Crnatka, jer je minsitar, kazao je Ahmetović, zabranio uposlenicima MVP-a da prisustvuju 20. godišnjici obilježavanja genocida u Srebrenici. Ahmetović je kazao, da je rasprava o tome šta je Crnadak uradio za tri godine u interesu BiH neophodna.

Bećirović se posebno osvrnuo na to što, kako je kazao, Crnadak koči NATO put BiH, dok je Marković zainteresiranost SNSD-a za raspravu o Crnatkovom radu pokazala najviše zbog toga, jer on, kako je istakla, „radi protiv interesa RS“, i po svijetu lobira protiv institucija RS, a za to ga građani oba entiteta plaćaju. Ukazano je i na to da bi bilo bolje da se Crnadak protekle tri godine više posvetio izradi zakona o vanjskim poslovima, jer je BiH jedina zemlja u Evropi, a vjerovatno i u svijetu koja nema ovaj zakon.

Usprotivili se iz SZP

Marković je kazala i da smatra da bi o ovoj tački trebalo raspravljati na narednoj sjednici, kako bi se poslanici mogli detaljnije upoznati s materijalom.

Raspravi o učinku Crnatkovih putovanja, njegovom radu i troškovima usprotivili su se žestoko poslanici Saveza za promjene Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić i Momčilo Novaković, koji su uvrštavanje ovakve jedne tačke na dnevni red današnje sjednice nazavali bespotrebnim.

Pandurević je, komentirajući podršku Arnautovom prijedlogu, kazala da je jasno „da imamo novu koaliciju SBB, SDP, SNSD i nezavisni blok koji su protiv ministra Crnatka, jer je on protiv NATO-a“.

Arnaut joj je replicirao riječima da je zanimljivo da Pandurević napada sve stranke u Predstavničkom domu, izuzev SDA, te da je u tome principijelna.  

Arnautu je replicirao Zaim Backović, poslanik BPS-a, koji je kazao da Pandurević „osim SDA, ne napada ni HDZ“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.