BIH

Salihovićev potrčko tužio državu i Tužilaštvo BiH: Pleh se želi vratiti na poziciju šefa kabineta glavnog tužioca?!

Pleh: Radio ''prljave'' poslove za partijskog ''ravnatelja''

M. AŠČIĆ

31.10.2017

Hasan Pleh, bivši šef kabineta osramoćenog i smijenjenog glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića, tužio je državu i Tužilaštvo BiH, zahtijevajući da se uskladi njegov radnopravni status, tačnije, da se ponovo vrati na ovu poziciju s koje je ''uklonjen'' u avgustu prošle godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Danas ročište

Pleh je tužbu, putem ovlaštenog advokata, Sudu BiH podnio 27. jula ove godine, a za danas je na Upravnom odjeljenju zakazano i pripremno ročište. 

U tužbenom nalogu, koji je u posjedu „Avaza“, Pleh je državu tužio zbog premještaja s pozicije stručnog savjetnika - šefa kabineta glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Ovaj partijski „stručni“ savjetnik traži od Suda BiH da se proglasi ništavnom odluka v. d. glavne državne tužiteljice Gordane Tadić od 16. avgusta prošle godine, a prema kojoj je Pleh premješten na radno mjesto stručni saradnik - savjetnik u Uredu registrara u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. 

Pleh u tužbenom nalogu navodi da je usmeno obaviješten o smjeni i da je već 15. avgusta lani morao napustiti poziciju šefa kabineta i raditi drugi posao.

Zbog navodne nezakonite radnje Tužilaštva, Pleh traži da mu se nadoknadi i materijalna šteta u iznosu od 2.626 maraka. Kako piše u tužbi, navodna šteta je nastala zbog toga što su mu od 16. avgusta 2016. do 15. avgusta ove godine isplaćivani plaća, regres, kao i doprinosi na plaću u znatno manjem iznosu od onoga koji imao dok je bio na poziciji šefa kabineta. 

Isplata regresa

Prema dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, Pleh traži isplatu 2.521 KM na ime razlika u plaćama te 105 maraka razlike u regresu, i to sa zateznim kamatama, počevši od 15. septembra 2016. godine. On je u tužbenom nalogu napisao da je 15. aprila 2013. zaključio ugovor s Tužilaštvom na neodređeno vrijeme, zbog čega i traži poništenje premještaja.

Salihović mu dao da vodi istrage

Salihović je Pleha ovlastio, a što je bio i predmet disciplinskog postupka protiv smijenjenog „ravnatelja“, da saslušava određene osobe iz političkog života i vodi istrage iako za to nije bio nadležan.  

Pleh je, osim saslušanja određenih visokopozicioniranih političara, vodio istragu, prema naredbi Salihovića, u predmetu „BH Telecom“. No, rezultati istrage protiv bivših čelnika Uprave ove firme nisu uopće prezentirani javnosti niti se zna kako je ona okončana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.