BIH

Šaćirbegović: Nisam upoznat sa slučajem, ali znam da se jedno vrijeme tražila originalna verzija Dejtonskog mirovnog sporazuma

Piše: Al. Ti.

31.10.2017

Pripadnici Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) za organizovani i teški kriminalitet, na Palama su večeras uhapsili jednu osobu inicijala K.Ž., nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Muhamed Šaćirbegović, ratni ministar vanjskih poslova RBiH i učesnik mirovnih pregovora u Dejtonu, rekao je za Avaz.ba kako još nije upoznat sa pomenutim slučajem.

- Iskreno, ne znam šta bih rekao. Nisam upoznat ni šta je bilo i gdje su bili orginali Dejtonskog sporazuma. Znam da se jedno vrijeme i pitalo postoje li zaista orginali, ali sam bio pod utiskom da je to negdje bilo kod kontakt grupe, odnosno Vašingtona i Brisela. Znam da se jednom vrijeme tražio dokument - kazao je Šaćirbegović.

Kako je dodao, nije upoznat i pod kojim uslovima je i nestao orginalni dokument.

- Iskreno da kažem, poznato mi je da je u jednom trenutku bilo pitanje da li postoji nešto što bi se zvalo "potvrđeno - orginalno" i znam da je to dugo vremena bilo pitanje gdje se nalazi - istakao je Šaćirbegović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.