BIH

Nezaposleni iz KS opet mogu aplicirati za novac za samozapošljavanje

Piše: M. R. S.

2.11.2017

Nezaposleni iz Kantona Sarajevo zainteresovani za učešće u programu sufinansiranja samozapošljavanja, koji provodi Zavod za zapošljavanje FBiH, od sutra ponovo mogu predavati svoje aplikacije, a nakon što je ovo bilo obustavljeno 16. oktobra, isti dan kada je i pokrenuto.

Tada je učešće u programu sufinansiranja samozapošljavanja bilo obustavljeno za još sedam kantona jer je isti dan pristiglo dovoljno prijava za raspodjelu planiranih dva miliona KM, iako je rečeno da javni pozivi traju do kraja godine. Po svemu sudeći, ko je bio brži „upao“ je, a veliki broj nezaposlenih očito je bio zainteresovan da pokrene posao.

-Da smo mogućnost apliciranja držali otvorenom do kraja godine, pa tek onda analizirali pristigle prijave, doveli bi se u situaciju da imamo puno veći broj poslodavaca koji zadovoljavaju uslove učešća nego što imamo finansijskih sredstava – pojasnili su u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Među tih sedam kantona bio je i Bosansko-podrinjski za koji je danas, četiri dana od ponovnog otvaranja, opet zatvoren javni poziv, takođe zbog dovoljno pristiglih prijava. Kriteriji su samo da je osoba prijavljena na biro, da će po prijavi na javni poziv registrovati djelatnost i da nisu do tada koristila slična sredstva.

Javni pozivi nezaposlenim za učešće u programu sufinansiranja samozapošljavanja ostaju zasada zatvoreni u preostalim Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.