BIH

Vigemark: Odustajanje od referenduma u RS - korak u pravom smjeru

Avaz.ba

7.11.2017

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) ocijenio je da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da stavi van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH "korak u pravom smjeru koji će ublažiti višegodišnje političke tenzije".

Vigemark je u Sarajevu rekao da u fokusu pravosuđa, bez obzira na to o kojem nivou je riječ, treba da bude nepristrasnost, nezavisnost i efikasnost sudova, što je važan dio evropskih integracija.

Narodna skupština Republike Srpske stavila je van snage odluke o raspisivanju republičkog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i o izboru članova u Komisiju za provođenje referenduma.

Prihvaćeni su zaključci klubova poslanika SNSD-a, DNS-a, SP-a i SDS-K-a, u kojim se, između ostalog, navodi da je potrebno odluku o provođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH vratiti na dnevni red i provesti je čim bude postignut konsenzus svih važnih političkih subjekata sa sjedištem u RS zastupljenih u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.