BIH

Košarac: Jedno od najvažnijih pitanja za budućnost RS

Srna

12.11.2017

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac upozorio je na činjenicu da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, koju je NSRS usvojila 17. oktobra, ima obavezujući karakter, kako za organe i institucije Republike Srpske tako i za sve predstavnike RS u državnim institucijama.

- Još jednom upozoravam sve predstavnike RS da teritorija RS ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona i da će se, u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti, svaki pokušaj uskraćivanja prava nad teritorijom RS smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo - rekao je Košarac Srni komentarišući najavu vršioca dužnosti pravobranioca BiH Mlađena Mandića da će proces knjiženja vojne imovine na BiH biti nastavljen nakon što Vijeće ministara BiH ozvaniči imenovanje čelnih ljudi Pravobranilaštva BiH.

Košarac je naglasio da nikakva pozicija u bh. institucijama ne može biti važnija od jasnog stava institucija RS da je proces knjiženja vojne imovine neustavan i nezakonit i da je teritorija RS jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Ključni problem u protekle tri godine i jeste bio u tome što su SDS-u i strankama, koje čine takozvani Savez za promjene, funkcije u bh. institucijama bile važnije od stavova institucija Republike Srpske. Takva politika je pogrešna i opasna za RS i mora se promijeniti - poručio je Košarac.

On je predstavnike Saveza za promjene pozvao na, kako je rekao, okupljanje oko institucija RS i dogovor oko bazičnih pitanja.

- Primjena odluke o vojnoj neutralnosti Republike Srpske jedno je od najvažnijih pitanja za našu budućnost i o tome više ne može  odlučivati nikakav pojedinac, niti politička stranka. O tome su odluku donijele institucije Republike Srpske i ona se mora poštovati - poručio je Košarac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.