BIH

Mladi SBB-a o značaju političkog angažmana za sport

N. K.

20.11.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: S. Saletović

Forum mladih SBB-a Novi Grad Sarajevo večeras je u hotelu "Radon Plaza" organizirao predavanje o temi "Politički angažman kao modalitet borbe za bolju poziciju sporta u BiH".

Predavači skupa pod motom "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu" bili su zastupnik SBB-a u Parlamentu BiH i član najviših tijela Evropske i Svjetske košarkaške federacije Mirsad Đonlagić, vijećnik u općini Novi Grad Sarajevo i profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu Ifet Mahmutović, te ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić.

Sport u BiH je djelatnost od javnog interesa. Jedan od osnovnih principa na kojim se organizira sport u BiH, barem deklarativno, jeste ostvarivanje javnog interesa države u ovoj oblasti i obaveza državnih organa da zakonima, materijalnom podrškom i programima razvoja stvaraju uvjete za sportske aktivnosti, te materijalnu i društvenu stimulaciju za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata, poručeno je sa skupa u Sarajevu.

U obraćanju prisutnima, Đonlagić je kazao kako je ovo tema koja treba da bude životno važna i da treba interesirati naročito mlade i one koji stvaraju bolje uvjete za njihov život.

- Kao dugogodišnji sportski radnik, smatram da je danas teško raditi u sportu jer recimo Košarkaški savez (KS) Turske ima budžet od 38 miliona eura, dok KS Rusije, protiv koje BiH igra u petak, ima budžet veći od 40 miliona eura. Nasuprot tome, mi radimo sa jako malim sredstvima, a opet se borimo sa njima - rekao je Đonlagić.

Dodao je da zakonski dokumenti u BiH ne prepoznaju bilo kakav sportski interes, te je na nama svima da se borimo za promjene svim kapacitetima...

Hana Imširović, potpredsjednica Foruma, kazala je da su mladi SBB-a privilegirani kada su državni, kantonalni i općinski zastupnici pristali da se odazovu i govore o ovoj jako bitnoj tematici za naše društvo, jer je sport pokretač mnogih stvari u BiH, a sportisti su naši najbolji ambasadori u svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.