BIH

Reakcije iz Udruženja logoraša Mostar

Danas tokom praćenja

M.Sm.

29.11.2017

Nakon prekida izricanja presude haškoj šestorci u Udruženju logoraša Mostar, gdje se prijenos pratio uživo, zabilježili smo prve reakcije.

Edin Batlak, član Upravnog odbora Udruženja, očekuje da će prvostepene presude biti potvrđene i i Petkoviću, Pušiću i Ćoriću, jer, kako je naveo, dosadašnji tok suđenja upućuje na to.

- Pored doze strepnje koju sam imao zbog lobiranja Republike Hrvatske, ipak, očekivao sam da će danas biti potvrđena prvostepena presuda. Bitno je da su potvrđene kvalifikacije UZP-a i učešće Hrvatske u ovom ratu. Što se tiče incidenta sa Slobodanom Praljkom, naravno, da mi nije drago što je do toga došlo i Boga molim da ne bude nikakvih trajnih posljedica. Mislim da je on ovim činom želio za sebe osigurati aureol mučenika, no, ponavljam, priželjkujem da mu se ništa loše ne desi - rekao je Batlak.


I legendarni mostarski skakač, nivši logoraš, Emir Balić, također, je naveo da se nadao ovakvom ishodu, odnosno, da će biti potvrđena prvostepena presuda.

No, teško mu je, rekao nam je, pala činjenica koju je izreklo Žalbeno vijeće da je Stari most bio legalni vojni cilj.

- Cijeli svijet je na stotine puta vidio kako je srušen Stari most, da je bio bombardovan tenkovskim granata i da je daljnim gađanjem srušen. Mislim da Stari most nikako nije mogao biti vojni objekat - iznio je Balić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.