BIH

Reisu-l-ulema ef. Kavazović o presudi u slučaju "Prlić i ostali"

Fena

29.11.2017

Komentirajući današnju odluku Žalbenog vijeća Haškog suda čelnicima Herceg-Bosne reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je kazao kako su presude suda u Hagu prilika 'da osudimo politike koje su donijele toliko zla i patnje svim ljudima na ovim prostorima'.

- Očito je da se političke elite same ne mogu dogovoriti oko onoga što se dešavalo devedesetih. One same nisu preuzele političku niti moralnu odgovornost za ono što se dešavalo i nisu dovele do povratka povjerenja. Zato nam trebaju strani arbitri, a mi vidimo da osim suda u Hagu nemamo nekoga ko bi nam pomogao da dođemo do zajedničke istine, istine bez koje nema pomirenja, - kazao je reisu-l-ulema ef. Kavazović.

Kako javlja Mina, reisu-l-ulema ef. Kavazović je apelovao na sve da ne poistovjećuju čitave narode s djelima zločinaca i politika koje su dijelile narod i stvarale etnički 'čiste' prostore.

- Tim politikama se ovih dana sudi, ne narodima. Ali se i narodi, zajedno sa svojim elitama, jasno od njih moraju distancirati. Povijesnu priliku moramo iskoristiti, uzeti pouku iz prošlosti i okrenuti se budućnosti, uvijek u prvi plan stavljajući žrtve a ne njihove dželate, - zaključio je reisu-l-ulema ef. Kavazović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.