BIH

Danas obilježavanje Svjetskog dana HIV/AIDS-a: U BiH ove godine registrirano 11 slučajeva

Među zaraženim osobama 85 posto je muškog spola

A. Č.

1.12.2017

Svjetski dan HIV/AIDS-a, 1. decembar, obilježava se svake godine, s ciljem podizanja svijesti o pandemiji AIDS-a, uzrokovanoj širenjem HIV infekcije. Obilježavanje ovog dana predstavlja priliku za ljude da se ujedine u borbi protiv HIV infekcije, da pokažu potporu osobama koje žive s HIV infekcijom, i da se prisjete onih koji su umrli od posljedica bolesti.

Od 1992. godine do danas u FBiH registrirana je 201 osoba kojoj je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima su 93 osobe oboljele od AIDS-a. U istom periodu, 47 oboljelih osoba je umrlo. Među zaraženim osobama 85 posto je muškog spola.

Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 30 do 39 godina. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u posljednjih pet godina prosječno se registrira 13 novih slučajeva infekcije HIV-om, što čini stopu od 6 slučajeva namilion stanovnika, odnosno predstavlja nisku razinu HIV epidemije.

U 2017. godini, u FBiH registrirano je 5 novih slučajeva zaraze HIV-om, a slučajevi AIDS-a nisu registrirani.

Što se tiče RS, u ovoj godini registrirano je šest novih slučajeva, četiri HIV pozitivna i dva oboljela od AIDS-a, i svi su muškog spola. U Distriktu  Brčko nije evidentiran niti jedan slučaj ove godine.

Ovogodišnja globalna poruka Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a glasi „Okončajmo izolaciju, okončajmo stigmatizaciju, okončajmo prenošenje HIV-a.

Akcija Crvenog križa FBiH

Crveni križ FBiH danas će raditi na podizanju svijesti građana o načinima prenošenja i prevencije HIV/AIDS-a, ali i ostalih spolno prenosivih bolesti. Pozivaju sve građane da ponesu crvenu mašnicu i na taj način simbolično podrže borbu protiv HIV/AIDS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.