KORISNO

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a: Prevencija bolesti uključuje informaciju, edukaciju i testiranje

Odgovornim, nerizičnim ponašanjem postiže se djelotvorna zaštita te se vjerovatnost infekcije svodi na najmanju moguću mjeru

Međunarodni simbol je crvena vrpca. Ilustracija

Z. K.

1.12.2021

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se 1. decembra širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o epidemiji, poticanja napretka u prevenciji, liječenju i skrbi HIV/AIDS-a, te iskazivanja solidarnosti i podrške oboljelima od te bolesti. Međunarodni simbol svjesnosti i podrške prevenciji i liječenju HIV infekcije i AIDS-a je crvena vrpca.

HIV bolest je hronični progresivni proces koji počinje ulaskom virusa HIV-a u organizam, pa tokom vremena dolazi do postepenog uništavanja imunološkog sistema. Domaćin tokom infekcije postaje ranjiv i obolijeva zbog komplikacije oportunističkih infekcija i malignoma. Osoba zaražena HIV-om osjeća se do razvoja AIDS-a najčešće dobro, ne primjećuje promjene zdravlja i nema specifične vanjske znakove infekcije. Jedini način utvrđivanja infekcije u toj fazi jest testiranje na HIV.



Zaštitite se od bolesti. Agencije

HIV se najčešće prenosi spolnim putem, a širi se i zaraženom krvlju i krvnim komponentama. HIV se, također, često širi među intravenskim narkomanima koji koriste zajedničke igle. Također, žene mogu prenijeti HIV djetetu tokom trudnoće.

Prevencija HIV bolesti uključuje informaciju, edukaciju i testiranje. Mala je vjerojatnost da se HIV-om zarazite nekim nesretnim slučajem na koji niste mogli utjecati, a mnoga veća da infekciju dobijete zbog rizičnog ponašanja. Odgovornim, nerizičnim ponašanjem postiže se djelotvorna zaštita te se vjerovatnost infekcije svodi na najmanju moguću mjeru.

Djelotvorne preventivne mjere uglavnom se jednostavno primjenjuju, a najvažnije je izbjegavanje seksualnih odnosa izvan veze temeljene na uzajamnom povjerenju, pravilna uporaba kondoma, izbjegavanje korištenja droge intravenozno, izbjegavanje seksualnih odnosa u stanju opijenosti alkoholom ili drogama koji smanjuju sposobnost rasuđivanja i povećavaju vjerojatnost neodgovornog spolnog ponašanja, korištenje mjera zaštite i zaštitne opreme (rukavica, naočala, maske i dr. ) prilikom rukovanja krvlju, organima ili tjelesnim izlučevinama u profesionalnom doticaju s potencijalno zaraženim osobama i materijalom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.