BIH

Sastanak Zvizdića i Hana: Najvažnije što prije pokrenuti interne procese i zadržati dinamiku pregovora

Piše: E. H.

4.12.2017

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn) stigao je danas u Sarajevo, gdje se prvo sastao sa predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. 

U obraćanju medijima, Zvizdić i Han su kazali kako su razgovarali o Upitniku i njegovom dosadašnjem stepenu realizacije.

- Cijeli posao ćemo završiti do kraja ove godine. Približno 85 posto odgovora je već prevedeno - rekao je Zvizdić.

Zvizdić je kazao kako je informirao komesara Hana o setu izmjena Zakona o akcizama, Agenciji za osiguranje depozita, te o kompletiranju zakonske regulative za bankarski sektor.

- Usvajanjem akciza učinit ćemo veliki broj kredita operativnim i otvoriti projekte cestogradnje, što će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta - istakao je Zvizdić.

Johanes Han je kazao kako je došao u Sarajevo da bi podsjetio na EU perspektivu BiH.

- Zadovoljstvo mi je čuti da je niz važnih mjera koje su ostale pred okončanjem.Važno je odgovore dostaviti što prije, kako bi sa svoje strane mogli pokrenuti interne procese i zadržati dinamiku razgovora - istakao je Han.

Dodao je da je važno usvojiti preostale strategije - a jedan od takvih primjera je strategija ruralnog razvoja. 

- To nije samo stvar papirologije. Svrha takvog dokumenta je da omogući odgovorima u ovoj zemlji da znaju svoje strateške pravce, gdje će raditi u ovom sektoru - kako proširiti proizvodne kapacitete, izvoziti proizvode. Nepostojanje ovakvih dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak sredstava EU, nego građanima uskraćuje nova radna mjesta. Iskoristit ću priliku da apelujem da iskoristite nove strategije. Isto važi za akcize. To je odluka koju je ova zemlja donijela kao jedan od načina kako finansirati mrežu autoputeva. Ne moram objašnjavati važnost infrastrukture - zaključio je Han.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.