BIH

CCI: U prvih devet mjeseci usvojeno svega četiri, a odbijeno čak 11 zakona

E. HALIMIĆ.

11.12.2017

Centar Civilnih Inicijativa (CCI) predstavio je na konferenciji za medije Monitoring o radu Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u prvih devet mjeseci ove godine.

Kako je rečeno, najozbiljniji problem koji je najbolje ilustrirao disfunkcionalnu vlast u posmatranom periodu je u broju realiziranih zakona. Za prvih devet mjeseci ove godine na nivou PSBiH usvojeno je svega četiri zakona, što je najlošiji rezultat na polju zakonodavnih aktivnosti u posljednja tri mandata.

Zbog izuzetno malog broja usvojenih zakona, posebno je do izražaja došao problem nepovoljnog odnosa usvojenih i odbijenih zakona.

U prvih devet mjeseci usvojeno je svega četiri, a odbijeno čak 11 zakona.

Također, od početka 2017. godine došlo je i do značajnog pada u broju održanih sjednica Vijeća ministara BiH.

Razmatrano je svega 1.087 mjera, što je manje u odnosu na isti period prošle godine. Ocijenjeno je da je najveći problem u radu VM u niskoj realizaciji najznačajnijih mjera i aktivnosti. Također, broj utvrđenih strategija je najniži u određenom mandatu.

Iz CCI-ja su podsjetili i na međunarodni skandal u julu ove godine kada naša država jedina nije potpisala Ugovor o pristupu Transportnoj zajednici.

Zbog ovako loših rezultata rada PSBiH i VM, iz CCI-ja insistiraju na promjeni Izbornog zakona BiH, ali ne samo u pravcu zadovoljavanja presude Evropskog suda za ljudska prava nego i u pravcu stvaranja mehanizma za otklanjanje blokada sistema, a  to podrazumijeva uvođenje mogućnosti raspisivanja vanrednih izbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.