BIH

Čović gost kod Stankovića: Dragan ne može promijeniti hašku presudu, Dodik me nikad nije iznevjerio

HRT

17.12.2017

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je gostovao u emisiji "Nedjeljom u dva", koju uređuje i vodi Aleksandar Stanković.

Neke od tema o kojima je razgovarao s Stankovićem bile su presuda bh. šestorki, mogućnosti trećeg entiteta u BiH te položaju Hrvata u toj zemlji.

Evropska porodica

- Država je mjesto gdje bi mogli živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti svoje ambicije. Uvjeren sam da ćemo ući u evropsku porodicu - rekao je Čović na početku emisije. 

Hrvati u BiH doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Naravno, postoje i oni koji misle da BiH neće preživjeti, ali ipak gotovo svi vjerujemo da BiH treba biti naša domovina. Ja sam optimističan - naglasio je Čović. 

On je protumačio je da je BiH preslika ex-države, da se na tom području akumuliralo sve što se razgradilo iz bivše SFRJ. 

- BiH se zadnjih 26 godina transformirala, i naravno, svako na neki način želi njome dominirati. Uvjeren sam da mora preživjeti. Ne mislim da su komunisti izmislili muslimane, unutar bošnjačkog muslimanskog naroda postoji traženje -rekao je Čović.

Besmislica je da će se tužiti Republika Hrvatska. Imali smo isti ustroj kod Bošnjaka i Srba. Kasnije se sve integriralo u ovakvu BiH. Svaki logoraš treba se obratiti državi BiH po istim stajalištima, očekivati ista mjerila - rekao je Čović koji se slaže da se u BiH otvori fond za te slučajeve. 

- Hiljade civila je ubijeno. Mislim da sve žrtve treba po istim standardima definirati - dodao je Čović.

O bh. šestorki

 

Prema njegovim riječima, završetak rada Haškog suda označava okončavanje jednog procesa. 

- Danas je evidentno da smo u istoj poziciji kao prije 20 godina. Puno je toga selektivno napravljeno. Djelomično su žrtve zadovoljne. Zločinac je zločinac. Haška presuda se treba pravno uvažavati. Ne može je promijeniti niko, pa ni Dragan - naglasio je.

Dragan Čović rekao je kako je poznavao svu osuđenu šestoricu. 

- Sve sam ih poznavao osobno. Primjerice Prlića znam od malena. S pokojnim generalom sam dugo razgovarao u maju kad sam im došao u posjet. Dao je naznake da će napraviti to što je napravio. Svojim činom pokojni je general poslao snažnu poruku - kazao je Čović.

Hrvatsko-bošnjački sukob

Čović je kazao da je hrvatsko-bošnjački sukob bio je užasan, krvavi sukob diljem BiH. Kako bi se sve ono što se nije realizirali kroz pojedine mirovne planove ratnim putem proširio teritorij, to je sukob dva naroda. 

- Međunarodnu komponentu može imati, mislim da je bilo više predstavnika iz različitih dijelova svijeta unutar Armije BiH. I Hrvatska je imala svoju ulogu - kazao je Čović.

Karakter rata

- Hiljade boraca iz arapskog svijeta učestvovali su npr. u ratu - dodao je Čović. 

Stanković je kazao da je hrvatska vojska učestvovala 1993., što je Čović potvrdio. 

- Jedna od ključnih izjava gospodina Izetbegovića bila je ‘To nije naš rat’. Radila se transformacija dogovora. Kako riješiti pitanje pojedinih akcija kao što je Neretva, svaka od akcija započinjala je nekim sporazumom, mnoštvo je tih sporazuma, poput onog između Izetbegovića i Tuđmana, a ima takvih još - kazao je Čović.

- Naći ćete dosta dokumenata gdje se tražilo rješenje za BiH. Hrvatska je prihvatila stotine hiljada izbjeglica iz BiH - dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Vlast u BiH

Stanković je konstatirao da je vlast u BiH suočena s velikim problemima. Čović je istakao da mnogi traže krivca, ali da je odabran put prema EU.

- Daleko smo od EU, ali predali smo zahtjev za članstvo kada nitko od članica nije vjerovao da to trebao raditi. Mi smo ispunili sve uvjete, ovakvi kakvi jesmo. BiH to mora dobiti. Kada ćemo otvoriti pregovore, koliko će oni trajati s EU, to ne znamo. Ali cilj je da BiH postane normalnija država, da postavimo jedan bolji temelj našeg ponašanja - rekao je Čović.

Dobar odnos s Vučićem

  Stanković je kazao da bi mu neki mogli zamjeriti dobre odnose s Vučićem, s čime se Čović ne slaže. 

Što znači blagonaklono, to su političke realnosti. Predsjednik Vučić se pokazao kao neupitan lider. Danas može jednako otvoriti vrata u Briselu, SAD, Rusiji. To je druga dimenzija gospodina Vučića. Nametnuo se svojim tehnikama, vjerojatno kao neko ko predvodi dosta uspješno i može otvoriti vrata koja drugi ne mogu - pohvalio je Čović Vučića. 

Stanković ga je pitao što kaže na primjedbe običnih ljudi koji Vučića smatraju velikosrbinom koji je to ponašanje pokazao tokom rata.

- A kako se razgovaralo 1992., 1995., 1996.? Ja u BiH moram razgovarati sa Srbima i Bošnjacima političarima. Mi se nažalost borimo da imamo svoje predstavnike, ali uvijek vam svoje predstavnike mogu izabrati i Bošnjaci. Razgovarao bih sa svakim živim na ovom svijetu s kim trebam nešto raditi - dodao je Čović.

Stav Kolinda Grabar-Kitarović

Komentirao je i stav predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je rekla da se odnosi Hrvata i Srba neće tako brzo srediti, rekavši da je to šteta.

- Treba nam intenzivnija saradnja, a svako je odgovoran za svoju prošlost - smatra Čović.

Stav o Dodiku

- Unatoč njegovim gafovima, nikad nije iznevjerio dogovore koje smo napravili, što je posebno džentlmenski s njegove strane kad je u pitanju politika, ja to cijenim i nastavit ću njegovati dobre odnose - kazao je Čović koji dodao da u BiH on čuva hrvatske interese.

Izjava Bakira Izetbegovića o ostavljanju BiH u amanet Erdoanu

- Suzdržat ću se od komentara, ali to je suludo - kazao je Čović i dodao: Postoji jedna zabluda unutar BiH građana koji smatraju da je se može organizirati kao građansku državu, islamsku. Nacionalni plan treba ostvariti drukčije. BiH će se uređivati u BiH, a svi drugi nam mogu u tome samo pomoći- rekao je Čović.

Treći entitet

- Ja sam onaj koji traži put već više od deset godina, rješenje za hrvatski, narod BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice u BiH. Pitanje je teritorija, sličnog onom od Crkve. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Prema logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine. Siguran sam da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost, hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti - rekao je Čović.

Stanković je pitao razgovara li Čović s Dodikom o tome da su Hrvati etnički očišćeni u nekim dijelovima.

- Nema razgovora mene i Dodika o Hrvatima i Srbima da mi ne bi razgovarali kako riješiti situaciju, kako da se nastavi odvijati normalan život. Postoji jako puno problema, naravno, činimo sve upravo kroz komunikaciju. Imamo i resornog ministra zaduženog za izbjeglice, za sve one koji se žele vratiti - rekao je Čović.

Na pitanje gdje će živjeti Hrvati koji se vrate u BiH, hoće li se getoizirati, Čović je rekao da ne govorimo o nacionalnim državicama, nego o tome kako zaštititi ljude.

- Mislim da je tri četvrtine BiH etnički čisto - dodao je Čović.

Pitanje izbora

- HDZ neće nikada bojkotirati. Pitanje je je li moguće napraviti izbore ako se ne napravi promjena izbornog zakona. To je nešto što se mora promijeniti i tu međunarodna zajednica treba pomoći - kazao je Čović.

Imovinska kartica

Stanković ga je pitao što posjeduje od imovine.

- Kada bih napisao nešto što nemam ili imam, to bi bilo kazneno djelo. Smatram se pristojnim kada je u pitanju materijalna moć koja meni danas ne znači pretjerano mnogo. Ranije sam govorio da sam jako bogat čovjek, danas to ne kažem - kazao je Čović koji je dodao da nema veliku ušteđevinu, nema svoj auto, a ima 150.000 maraka kredita.

- Neću se žaliti, inženjer sam. Oko 5.500 maraka je plaća članova Predsjedništva. Drugi izvori prihoda su mi nešto malo od rada na fakultetu, a 80.000 – 90.000 maraka je moja zarada na godišnjoj razini. Supruga mi je u penziji. Mogu se organi BiH baviti odavno mojom imovinom - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.