BIH

Zvizdić o sastanku sa Federikom Mogerini: Čestitke zbog usvajanja seta zakona o akcizama

A. Kuburović/Avaz.ba

Avaz.ba

19.12.2017

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je konferenciju za medije nakon jučerašnjeg sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini (Federica Mogherini) u Briselu.

Kako je rekao, Mogerini je obavijestio o aktuelnoj situaciji u BiH i aktivnostima naše zemlje na evropskom putu, kao i o realizaciji mjera i aktivnosti iz Reformske agende, a koje se odnose na Vijeće ministara BiH. 


O Upitniku EK

Također, rekao je da je Mogerini obavijestio i o rastu izvoza te, kako je istakao, brojnim drugim pozitivnim ekonomskim parametrima koji se odnose na 2017. godinu.

- Realizirali smo dvije trećine ekonomske Reformske agende. Ekonomska Reformska agenda za BiH usvojena je za period 2015.-2018. godina, tako da je praktično dvije godine u svojoj punoj realizaciji. Ostaje još puna godina. Uvjeren sam da ćemo u potpunosti realizirati ekonomsku Reformsku agendu - kazao je Zvizdić.

Mogerini je Zvizdiću čestitala na usvajanju seta zakona o akcizama. On je posebno istakao da će 850 miliona eura kredita postati operativno, pri tome pozivajući entitete koji će koristiti ta sredstva da odmah krenu sa infrastrukturnim projektima poput izgradnje cesta, autoputeva i brzih cesta.

Također, kako je rekao novinarima, očekuje da će budžet institucija BiH biti usvojen do kraja ove godine, s obzirom na to da su za četvrtak i petak zakazane sjednice Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da će se do kraja godine ići ka usvajanju tri strategije, i to inovirana Strategija reforme javne uprave, energetska strategija (još nema pozitivan odgovor sa nivoa entiteta) i strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Razgovarali su i o Upitniku Evropske komisije, na koje BiH još nije dala odgovor iako je prošlo više od godinu kada je komesar Johanes Han (Johannes Hahn) uručio Zvizdiću Upitnik.

Zvizdić je kazao da se proces odgovaranja BiH ne može porediti sa zemljama regiona, s obzirom na to da odgovore nije dostavljalo samo Vijeće ministara BiH, već i ostali nivoi vlasti.

Predsjedavajući VM je rekao da je 97 posto odgovora dogovoreno i da se očekuje kako će tri posto odgovora uspjeti sutra riješiti.

- Ako sutra bude dobre političke volje, odgovore na našim jezicima možemo verificirati do kraja godine. Za prijevod bi trebalo sedam ili osam dana, i ja očekujem da u narednih nekoliko dana pošaljemo prevedene odgovore Evropskoj komisiji - rekao je Zvizdić.

Izgubljene godine


Na novinarsko pitanje "da li bi BiH mogla biti izostavljena iz Strategije EU za zapadni Balkan", Zvizdić je rekao da ne želi vjerovati da vlasti mogu biti toliko neodgovorne da ne odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

- Suština je da je BiH već izgubila dovoljno vremena. Izgubili smo period od 2008. do 2015. godine. Svih tih sedam, osam godina BiH je bila u statusu "quo" i nije napredovala na evropskim integracijama. Budućnost je u EU. Komšije su završile posao koji smo mogli završiti i mi. Nažalost, tih sedam, osam godina zastoja je učinilo da smo zaostali za našim komšijama. Dolazak ovog Vijeća ministara je pokrenuo sve aktivnosti, bili smo generator EU integracija u BiH uprkos svim opstrukcijama na koje smo nailazili i na koje nailazimo - kazao je Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.