BIH

Delegati Doma naroda nisu prihvatili Izvještaj o radu VSTV-a za 2016. godinu

A . Kuburović/Avaz.ba

S. D.

22.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

12:30 Podržani revizorski izvještaji za 74 državne institucije

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu revizorske izvještaje za 74 državne institucije, ukazujući, ipak, na to da su ovi izvještaji trebali biti na posebnoj sjednici.

Zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju bh. Institucija Jasmin Pilica je podsjetio da je deset institucija dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, 40 institucija pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje, dok su samo 23 institucije dobile čisto pozitivno mišljenje.

- Date su 544 preporuke i uočeno je da ih je lakše implementirati ukoliko se odnose samo na pojedinačne institucije i ako su u pitanju institucije s manjim budžetima - podvukao je Pilica.

Pojasnio je da su 544 preporuke kasnije sublimirane u 23 sistemske preporuke koje bi, ukoliko bi bile implementirane, značajno popravile stanje u bh. institucijama.

Dodao je da su slabosti uočene i u postupcima javnih nabavki te u okviru popisa imovine, sredstava i obaveza te problemi s višegodišnjim kapitalnim ulaganjima, odnosno nerealizacijom ulaganja.

K znanju je primljeno i nekoliko izvještaja, a među ostalima Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, a kvalitetno je urađen izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH pohvalio je delegat Kluba Hrvata Martin Raguž (Hrvatska demokratska zajednica 1990 - HDZ1990).

Pohvalio je i preporuke koje su u izvještaju date, ali je mišljenja da je potrebno osmisliti mehanizam za implementaciju preporuka, pozivajući i da se organizira tematska rasprava o stanju medijskih sloboda.

Data je saglasnost na potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma, čime je okončana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem ovih izvještaja, sjednica Doma naroda je okončana. 

12:20 Ozbiljan iskorak

U ime VSTV-a, delegatima se obratio Selim Karamehić, kazavši da je Izvještaj detaljan i obiman. Karamehić je naglasio da su sudovi i tužilaštva u BiH u prošloj godini riješili 85 posto starih predmeta te da je rad na takvim predmetima ubrzan.

On je delegate upoznao s tim da VSTV u saradnji s međunarodnim organizacijama i donatorima radi na podizanju kvaliteta i rada pravosuđa, te da su ove godine završene određene aktivnosti koje trebaju rezultirati uvrštavanjem određenih novina u zakonske i podzakonske akte.

Bariša Čolak (HDZBiH), zamjenik predsjedavajućeg Doma, kazao je kako bi mnogo toga trebalo uraditi da pravosuđe bude odgovorno. On je podsjetio je da je VSTV najodgovornije tijelo postavljeno da uspostavi nepristrano pravosuđe.

- Potrebno je da javnost bude uvjerena da smo napravili ozbiljan iskorak u funkcioniranju pravosuđa - kazao je Čolak.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) istakao je da je PSBiH jedino mjesto i prilika gdje se treba govoriti o tome da li ovaj koncept funkcionira i da li VSTV može odgovoriti svojoj ulozi, kao i treba li nešto mijenjati u to sistemu.

Podsjetio je i da je nadležnoj komisiji odgađano izjašnjavanje o ovom pitanju tri puta jer nije bio prisutan predlagač. Genjac je ocijenio da je apsurdno da se o Izvještaju o radu u prošloj godini raspravlja na kraju 2017.

Genjac je rekao da „svi svjedočimo kadrovskim problemima i prijavama protiv nosilaca pravosudnih funkcija, ali i kontroverznih odluka VSTV-a, a u takvom ambijentu razmatra se izvještaj star godinu dana.“

12:05 Izvještaj o radu VSTV-a

Delegati Doma naroda nisu primili k znanju Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća za 2016. godinu. Od 14 prisutnih delegata, njih deset bilo je protiv (Klub hrvatskog(HDZBiH,HDZ1990,HSS) i Klub srpskog naroda(SNSD,SDS,DNS,Narodna stranka),dok su četiri delegata bila suzdržana (Klub bošnjačkog naroda(SDA i DF).  

11:31 U KS 20 posto manje saobraćajnih nesreća u odnosu na 2016.

Martin Raguž, delegat Kluba hrvatskog naroda, kazao je da su u Kantonu Sarajevo u prvih 11 mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećema stradale 74 osobe, od kojih 11 smrtno. Iako su i ove brojke zabrinjavajuće, Raguž je istakao da je ipak došlo do smanjenja broja nesreća u ovom kantonu za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. 

Također, kazao je Raguž, za 20 posto manje u odnosu na 2016. godinu manji je broj saobraćajnih nesreća u entitetu Republika Srpska. Ovi iskoraci, kazao je Raguž, napravljeni su intervencijama u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

- I, ovakvo naše djelovanje, sigurno je put kako možemo poboljšati sigurnost građana i ovo je pokazatelj kako možemo zajedno raditi, kazao je Raguž. 

11:12 Formirana tročlana Komisija koja će usaglasiti jedinstven tekst Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru

Delegati su usvojili Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u drugom čitanju, ali u odnosu na Predstavnički dom, zakon je usvojen u različitim tekstovima, te je Dom naroda formirao tročlanu Komisiju koja će usaglasiti jedinstven tekst zakona.

Podršku su dobili i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH. Rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH odgođena je jer nisu ispunjene poslovničke odredbe za njeno obavljanje.

10:53 Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatrat će se po skraćenoj proceduri 

Dom naroda PSBiH odbio je zahtjev Vijeća ministara da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi trebalo da bude precizirano da pravo na poseban policijski dodatak, osim policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu BiH, imaju i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.    

Delegati su izglasali da se ovaj zakon razmatra po skraćenoj proceduri. 

10:40 Počela sjednica

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Delegati će razmatrati Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2016. godinu, te Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godine. 

Na dnevnom redu su i pojedinačni revizorski izvještaji za 74 institucije BiH za prošlu godinu koje je uradio Ured za reviziju institucija BiH.

Za Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2016. godinu, revizori su izrazili mišljenje s rezervom, i na finansijske izvještaje i na usklađenost.

Za 10 institucija dato je mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje.

Za 40 institucija Ured je dao pozitivno mišljenje uz skretanje pažnje, a za 23 pozitivno mišljenje.

Na dnevnom redu sjednice je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Na dnevnom redu je i zahtjev Vijeća ministara da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim bi trebalo da bude precizirano da pravo na poseban policijski dodatak, osim policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu BiH, imaju i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

U drugom čitanju, bit će razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

U prvom čitanju, delegati će razmotriti Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Na dnevnom redu sjednice su i Informacija Ministarstva sigurnosti o migracijskim trendovima, te Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.