BIH

Čamparin policajac izgrednik, prijetio i Škulju

E. MASLO

24.12.2017

Na Vlašiću je sinoć došlo do incidenta nakon čega su uhapšene dvije osobe, a jedna od njih je kontroverzni pripadnik Federalne uprave policije Živko Ištvanić, saznaje Avaz.ba.

Oni su pijani pokušali da uđu na jedan događaj koji se organizirao na Vlašiću, no bili su u vidno alkoholiziranom stanju te su zaštitari spriječili njihov ulazak, nakon čega je intervenirala i policija.

Krivične prijave

No, Ištvanić je tek onda počeo da "divlja". Njihov ulazak u objekt, gdje se organizirao "event", spriječila je policija, a prisutan je bio i komandir Dragan Škulj, inače predsjednik Saveza sindikata policije.

Osim što je napravio incident sa zaštitarima, pijani Ištvanić je verbalno vrijeđao Škulja, prilikom čega nije štedio ni članove njegove porodice tako što mu je psovao majku, jer organizira proteste. Podsjetimo, Škulj je na čelu Sindikata koji traži izmjenu novog zakona o PIO/MIO ili novi zakon po kojem bi se penzionisali službenici MUP-a. Prema ovom zakonu, penzije policijskih službenika bi bile i do 30 posto niže.

Da se desio ovaj incident u kojem je učestvovao pripadnik FUP-a, potvrdio nam je i Škulj.

- Tačno je da se desio incident na Vlašiću. Niko nije znao da se radi o policajcu. Zaštitari su onemogućili ulazak dvije osobe na jedan događaj jer su bili u alkoholiziranom stanju. Pokušali su na grublji način da uđu, zaštitari su ih spriječili i predali Jedinici za podršku MUP-a. Oni su zadržani do triježnjenja. Prilikom utvrđivanja identiteta, ustanovljeno je da se radi o jednom policijskom službeniku FUP-a. Pozvali su njihovu Unutrašnju kontrolu i oni su preuzeli slučaj - kazao nam je Škulj.

On je dodao da lično nije čuo šta mu je Ištvanić govorio, ali da je moguće da su čuli zaštitari.

Inače, kontroverzni  Ištvanić je primljen u FUP prošle godine u sumnjivoj konkursnoj proceduri za prijem 25 policijskih službenika u Federalnu upravu policije koja je trajala osam mjeseci.

Sam izbor kandidata pratio je niz neregularnosti, zbog čega je protiv predsjednika i članova Komisije za izbor policijskih službenika podnesena krivična prijava zbog povreda ravnopravnosti u zapošljavanju, nesavjestan rad u službi te zbog toga što je prekršen Zakon o sukobu interesa FBiH u smislu nespojivosti funkcija.

Prijetio novinarki

Također, kako saznajemo, Ištvanić je sada prekršio zakon i nekoliko puta je prijavljivan pa je nevjerovatno kako je uopće jedna takva osoba mogla biti primljena u Fedralnu upravu policije. No, slučaj Ištvanića koji je primljen u FUP je samo jedan u nizu sumnjivih konkursa u mandatu direktora FUP-a Dragana Lukača i federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. 

Između ostalog, Ištvanić je 2010. prijavljivan zbog prijetnji novinarki u Travniku.

Ada Kos-Lepara, novinarka "Sana", prijavila je da su Adnan Aščić zvani Penga te Živko Ištvanić Žile napali i pretukli njenog, tada maloljetnog, sina zato što im se, kako ona pojašnjava, "nije dopadala njegova faca". Lepara je prijavila i da su joj prijetili i da je konstano verbalno napadaju i vrijeđaju. Inače, Lepara je prva novinarka u BiH koja je pisala o velikom kladioničarskom skandalu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.