KRIZA

Sindikati: Zabrinuti smo za zdravlje policajaca u FBiH

Ne možemo se pomiriti s nepostojanjem sistemskih i adekvatnih rješenja, poručili su

Unija samostalnih sindikata policije FBiH izrazila je zabrinutost. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

20.4.2020

Unija samostalnih sindikata policije FBiH izrazila je zabrinutost za zdravlje i živote svojih članova, tačnije policijskih i državnih službenika i namještenika čiji je rad, zbog prirode posla te usljed vršenja službenih ovlasti, usko vezan za neposredne kontakte, između ostalih i s osobama zaraženim koronavirusom, navodi se u saopćenju Unije samostalnih sindikata policije FBiH.

- Naročitu rezigniranost osjećamo u situacijama kada prilikom obavljanja poslova i zadataka utvrdimo da ne postoje adekvatna sistemska rješenja i odgovarajući protokoli o postupanju pojedinih nadležnih organa, institucija i ustanova, odnosno odgovornih osoba, čime se dodatno nepotrebno riskiraju zdravlje i životi policijskih službenika. Ogledne primjere ovakvih neželjenih situacija imali smo nedavno u Sarajevu kada su policijski službenici, usljed neuvezanosti sistema i nespremnosti da se oboljeli pripadnik jedne međunarodne organizacije smjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu, bili prinuđeni da više sati provedu u bliskom kontaktu s njim, riskirajući time nesporno svoj život i zdravlje – poručili su. 


Sistemsko rješenje

Dodaju da su svjesni činjenice da prihvatanjem časnog policijskog poziva istovremeno prihvataju obavezu da za građane i njihovu imovinu daju svoje zdravlje i život.

- Ne možemo se pomiriti s nepostojanjem sistemskih i adekvatnih rješenja, čime bismo postojeće rizike smanjili na najmanju moguću mjeru. Činjenica da je koronavirus već ušao u policijske redove te da prijeti da dodatno usložni postojeći sigurnosni sistem u državi i društvu, poziva na urgentnu aktivnost nadležnih organa i odgovornih osoba, kako bi se, pored pružanja adekvatne zaštite policijskih i državnih službenika i namještenika, precizirale jasne i efikasne procedure radi izbjegavanja nepotrebnog kontakta policijskih službenika s osobama čiji je smještaj neophodan u nekoj od zdravstvenih ustanova - zaključili su u saopćenju.


Škulj: Neprihvatljivo je razmišljati o smanjenju plaća policajcima. Avaz

Predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika MUP-a u FBiH Dragan Škulj kazao je za "Avaz" ovim povodom da, pored svega navedenog, posebno zabrinjavaju i najava iz kantona da će se smanjiti primanja budžetskim korisnicima, između ostalih i policiji.  

- Do sada smo imali i veliki broj policajaca kojima su izdata rješenja o samoizolaciji, čak više od tri i po hiljade ljudi. Da ne govorimo da svaki policajac mora otići kod svake osobe kojoj je naređena izolacija i provjeriti da li se osoba pridržava izrečene mjere. Naravno, tom prilikom moramo kontaktirati sa potencijalno zaraženim osobama – istaknuo je Škulj.


Težak period

Dodao je da se u ovo vrijeme i s ovim poslom ne smije govoriti o smanjenju plaća.

- Izuzetno je težak period za policajce, koji imaju drastično povećan broj obaveza. Iz budžeta relativno malo sredstava i opreme dobivamo, a znamo da se ona jedna maska može koristiti, eventualno, nekoliko sati. Jedan mali kontingent maski smo dobili i treba i za to zahvaliti privrednicima. Trenutno raspolažemo određenim brojem maski, ali to nam je dovoljno za narednih nekoliko dana – pojasnio je Škulj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.