BIH

Udruženje "Libertas" uspješno okončalo projekat "Kreativne aktivnosti i rehabilitacija učenika s teškoćama u učenju i razvoju srednjoškolske dobi"

Avaz.ba

27.12.2017

Udruženje za kulturne djelatnosti i promociju "Libertas" uspješno je okončalo realizaciju projekta pod nazivom "Kreativne aktvnosti i rehabilitacija učenika s teškoćama u učenju i razvoju srednjoškolske dobi", saopćilo je ovo udruženje.

Program je objedinio rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti i sadržaje socijalnog karaktera, a implementiran je organizacijom radionica ručnog rada, keramike i likovnih radionica koje obuhvataju izradu slika u raznim tehnikama (individualnih i zajedničkih), izradu božićnih i novogodišnjih čestitki. 

Također, učenici su izrađivali svijeće od prirodnog voska, sitne ukrasne predmete za blagdane itd. Radionica likovne terapije koristila je razne tehnike, materijale i motive. 

Povodom Božića i Nove Godine, u sarajevskom klubu SSH, proteklih dana upriličena je izložba radova učesnika navedenih radionica, na kojoj su svim učesnicima uručeni novogodišnji paketići i pismena priznanja. 

Upriličen je i prigodan kulturno-zabavni program za učesnike radionica u kojem su učestvovali Mladen Jeličić-Troko, Pedagoško-muzička grupa "Pravo lice" i Udruženje umjetnika "Planet poezija".

Projekat je implementiran uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

- Projekat se provodio kroz model socijalne rehabilitacije koja predstavlja savremeni pristup kojim se na osobe s invaliditetom i teškoćama u učenju gleda kroz njihove sposobnosti, interese, potrebe i prava, a bazira se na strategiji deinstitucionalizacije kojoj je prioritet uključivanje osoba ometenih u učenju i u psihofizičkom razvoju u socijalnu sredinu. Rehabilitacija i kreativne aktivnosti podrazumijevaju program rada za učenike ometene u učenju i u psihofizičkom razvoju i usmjerene su ka zadovoljavanju njihovih potreba. Neposredan rad prilagođen je specifičnim potrebama ove kategorije učenika, uslovljenim dobi te vrstom i stepenom ometenosti u učenju ili razvoju“, kazao je dr. sc. Marijo Pejić, voditelj projekta.

Projekat je obuhvaćao saradnju i izmjenu iskustava s različitim nevladinim organizacijama, pa tako i s Udruženjem za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza". 

Armin Smajlović i Melisa Eminagić iz Udruženja "Oaza“ kazali su kako su članovi tog udruženja većinu predmeta napravili od recikliranih materijala. 

Također, Smajlović je naglasio kako su korisnici "Oaze“ ne osobe s posebnim potrebama – jer je svaka osoba, osoba s posebnim potrebama – nego osobe s intelektualnim teškoćama, koje zavrjeđuju pažnju u svakoj lokalnoj zajednici.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.