BIH

Mladi iz BiH masovno hrle “preko bare”, tamo ih čekaju posao i državljanstvo

Vankuver

Avaz.ba

13.1.2018

Vijest da mogu da odu u Kanadu i za dvije godine završe školovanje i dobiju papire, među mladima u Bosni i Hercegovini i regionu odjeknula je kao bomba, pa mnogi već pakuju kofere, piše “Blic“.

Napokon, kažu, znaju šta će sa diplomama – iskoristit će ih u Kanadi. 

Vankuver je već petu godinu zaredom na vrhu liste najboljih mjesta za život u svijetu.

Agencije koje sprovode ovaj program nude ljudima, bez obzira na godine, doškolovavanje i mogućnost legalnog ostajanja u Kanadi, jer ova država posljednjih pet godina otvara granice za nove useljenike koji moraju proći njihov sistem obrazovanja.

Ova prilika od početka godine otvorila se i Banjalučanima, ali i građanima cijele BiH, pa mnogi kažu da se udaljena Kanada više i ne čini tako daleko. 

– Što više čekam posao, to mi Kanada izgleda bliže. Razmišljao sam o budućnosti i razlozima koji me drže ovdje i shvatio da ih nema puno. Kanada mi zvuči mnogo bolje od Amerike i Evrope, tako da sam odlučio da pokušam – kaže Milan Simić, koji u Kanadu nosi neupotrebljenu diplomu profesora filozofije.

Da se u ovoj državi posljednjih godina djeca rađaju već spakovanih kofera, saglasna je i Božana S. koja je već bila u Americi, radila četiri mjeseca, zatim se vratila u Banju Luku i pokajala što nije tamo i ostala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.