KOMENTAR DANA

Društvo nakaza

Uspjeli su iz Bosne, koja ima nenadmašnu ljepotu, sva bogatstva, nevjerovatne pojedince, duhovite ljude, otjerati stotine hiljada mladih

Stotinama hiljada se mjeri broj onih koji su već napustili našu zemlju. Ilustracija

Piše: Ema Maslo

3.11.2022

Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mržnja. Bezbroj puta sam pokušavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao iako nije važno gdje čovjek fizički živi. Bosna je u meni kao krvotok. Nije to samo neobjašnjiva veza između nas i zavičaja, već i koloplet naslijeđa, historije, cjelokupnog životnog iskustva mog i tuđeg, dalekog, koje je postalo moje, govorio je Meša Selimović o svojoj domovini.

I iz takve jedne Bosne, koja ima nenadmašnu ljepotu, sva bogatstva, nevjerovatne pojedince, duhovite ljude, i danas kolone porodica ispraćaju djecu na rad u Sloveniju, Njemačku, Dansku... Stotinama hiljada se mjeri broj onih koji su već napustili našu zemlju. Idu da rade, za početak, najniže poslove, ali za koje će biti plaćeni i moći da žive od toga i gdje neće čekati od izbora do izbora ko će ih slagati u oči ih gledajući i obećavajući im bolju budućnost.

Ko ostaje u BiH? Nažalost, nezainteresirani ljudi, primitivci, vlastodršci koji su ubili budućnost Bosne i Hercegovine Denisa Mrnjavca, Smaju Ćesira, Davida Dragičevića, Dženana Memića, Selmu Agić, Editu Malkoč, Amelu Đokić... U Bosni ostaju osobe bez empatije koje su Mladena, Mahira i još stotine njihovih vršnjaka širom zemlje svojim bezdušnim riječima, postupcima, silom „poslale“ u smrt.

Ovakvo društvo, koje čine ljudi koji godinama glasaju za iste, koje tolerira nasilje, glupost, ismijavanje, omalovažavanje, korupciju i kojem je na sve nedaće odgovor „dobro je da ne puca“, gdje su zadruge i parovi najgledaniji program, naše bezidejno, bezlično, bezizražajno društvo ubilo je ovu djecu svojim mrakom.

Stoga ne čudi što iz ovog mraka i danas stotine omladinaca odlaze van tražeći svjetlo, bolju budućnost, mjesto gdje će moći normalno raditi i normalno živjeti. Jer niko ne ide iz obijesti daleko od majke, kuće, prijatelja s kojima su odrasli. Oni su otjerani iz BiH od moralnih i političkih nakaza koji upravljaju svojim prljavim rukama ovim društvom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.