ODLASCI

U BiH ćemo se vratiti, ali samo na odmor

Lejla Bešlagić, Ivana Dujmović i Lejla Mujarić: Mladi nemaju mogućnost da napreduju

Piše: B. ŠIŠIĆ

20.9.2018

Informacija da sve više mladih napušta BiH više nikoga ne iznenađuje, a nadležne i dalje nimalo ne zabrinjava, iako je prilično šokantno to što se mnogi od njih više nikad ne namjeravaju vratiti u domovinu. Svoju državu i vlast krive jer su ih primorali na odlazak. 

U rijeci mladih Bosanaca i Hercegovaca koji bolji život traže van BiH su i Lejla Bešlagić iz Bihaća, Zeničanka Ivana Dujmović i Lejla Mujarić iz Tuzle. Sve tri su se zaposlile u Njemačkoj i tu grade svoj život.

Šansa za uspjeh

Lejla Bešlagić ima 22 godine, a rodni Bihać napustila je prije mjesec i došla u Nidatal, malo mjesto u Njemačkoj u kojem, osim velikog tržnog centra i staračkog doma, i nema zanimljivih sadržaja za jednu djevojku.

- Putem Agencije za rad u Sarajevu uspjela sam doći u Njemačku i zaposlila se u staračkom domu. Srednju medicinsku školu završila sam u Bihaću, položila B1 ispit njemačkog jezika, a ovdje moram polagati B2 pa onda raditi na priznavanju diplome. Prihvatili su me srdačno, odmah su mi dodijelili i sobu u domu, da se ne bih morala izlagati dodatnim troškovima - priča Bešlagić.

U Bihaću nije mogla naći posao, a u Njemačkoj joj, kako kaže, daju sve šanse za uspjeh, a nude joj i daljnje školovanje.

- Ja u svojoj zemlji kao mlada djevojka, željna rada i napredovanja, nisam imala nikakvu budućnost. Da sam bila dio neke rukovodeće stranke, možda bih i imala. Ovako, ja svoju budućnost gradim u Njemačkoj i svako ko može neka ide – poručila je ona.

Ivana Dujmović u Njemačku je došla, također, u potrazi za poslom, a Medicinsku školu završila je u Zenici. Ima 24 godine i brojne planove.

- U Njemačkoj sam već pet godina, došla sam posredstvom prijatelja koji je imao svoj centar za njegovanje starijih osoba u gradu Sindlingenu. Bilo mi je teško da se naviknem, prvi put sama, bez roditelja. Sada sam u Ofenbahu, radim na klinici i imam sve o čemu bih u domovini mogla samo sanjati – govori Ivana.

Daljnje školovanje

Za Lejlu Mujarić mnogi kažu da je odabrala pogrešno zanimanje, jer je prije za modnu pistu nego za starački dom ili bolnicu. Ali, ova mlada Tuzlanka kaže da joj je prioritet graditi karijeru medicinske sestre. Odlično govori njemački jezik i izuzetno je cijenjena među kolegama u zdravstvenoj ustanovi gdje radi.

- Ovdje sam došla 2015., a Tuzlu sam napustila zbog nemogućnosti da mladi napreduju. Nije mi žao što sam otišla. Prema mom mišljenju, s današnjom strukturom vlasti, u BiH za mlade nema nikakve perspektive. Ovdje ću nastaviti školovanje, a u BiH se ne namjeravam nikad više vratiti, osim kao turista, na dvije sedmice odmora – poručuje Mujarić.

Pomoć roditeljima

Ivana Dujmović u BiH nije imala nikakve šanse za zaposlenje, pokušavala je i u Sarajevu, ali, kako kaže, bez veze i poznanstava sve bi odmah palo u vodu. Danas u Njemačkoj radi za satnicu i do 30 eura, dio novca ulaže u daljnje školovanje, a pomaže i roditeljima.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.