PRIJEDOR Iz Udruženja potrošača pozivaju na oprez

Siromašni penzioneri na meti prodavača skupih usisivača

M. ZGONJANIN
  • Penzioneri često i ne znaju šta kupuju

    Penzioneri često i ne znaju šta kupuju


Skupe usisivače od 3.100 maraka u takozvanoj prodaji od vrata do vrata kupuju najsiromašniji penzioneri iz Prijedora. I to na rate! Kupovina na koju je nasjela 80-godišnja mještanka naselja Raškovac bila bi ugodna da se ovoj starici s penzije od 230 maraka za usisivač s kojim ne zna šta bi, mjesečno ne skida 90 maraka. Čeka je još 30 takvih rata. 

Odbiti ponudu

Murisa Marić, predstavnica Udruženja potrošača iz Prijedora, upozorava penzionere da ne nasjedaju na ovakvu vrstu kupovine i da „povoljnu“ ponudu ipak glatko odbiju.

- Prodavač je ovoj ženi rekao da je to jeftino, da je to rata od 90 maraka. Žena nije shvatila da je to mnogo rata po 90 maraka i potpisala je ugovor o kupovini. U međuvremenu je, ponovo zbog neznanja, promašila zakonski rok od 15 dana kada je mogla raskinuti taj ugovor – govori Marić.

Kako navodi, nije pomogla ni intervencija kćerke ove 80-godišnjakinje, koja je po dolasku iz Zagreba, gdje inače živi, ostala zatečena kada je kod majke ugledala usisivač koji vrijedi kao jedan solidan automobil.

- Starica hoda uz pomoć štake i tom usisivaču definitivno „ne može ništa“. Kada su stigli do nas, nesretnoj ženi je, jer joj je penzija pod administrativnom zabranom koju je ona potpisala, već skinuta jedna rata. Firma koja prodaje te usisivače je iz Bijeljine i prošla je svu zakonsku proceduru. Ništa nije urađeno mimo zakona. Na poleđini računa navedeno je i da u roku od 15 dana može raskinuti ugovor, što starica, naravno, nije pročitala - kaže Marić.

  • Marić: Penzioneri, ne nasjedajte ( D. Stojnić)

    Marić: Penzioneri, ne nasjedajte ( D. Stojnić)


Raskid ugovora

Ona kaže kako se plaši da ova Prijedorčanka nije jedina koja je kupila skupi usisivač. Lani je sličnu kupovinu obavila i jedna penzionerka iz naselja Urije u Prijedoru, ali je imala sreće da je njen sin reagirao na vrijeme i isti dan raskinuo ugovor.

Nema osnova za žalbu

- Zvala sam resorno ministarstvo, nadležne inspekcije, ali nema osnova za žalbu, jer je ispoštovana zakonska procedura. Tu nema greške, ali je problem što trgovci tipuju na stare ljude koji neće čitati niti se žaliti - kaže Marić.

NA VRH

Podijeli članak na