BIH

Nakon što su Univerzitet u Banjoj Luci potresle afere: Kite se tuđim perjem za titulu doktora

Mnogi ne znaju da ne smiju preuzimati sadržaje koji su dostupni na internetu

G. D. - N. K - M. H.

21.1.2018

Svi naučni radovi profesora i asistenata Banjalučkog univerziteta proći će test na plagijat. Predložila je to Unija studenata RS nakon što su Univerzitet potresale mnoge afere s doktoratima i izborima u naučna zvanja. 

Rampa za prepisivače

Među optuženima za plagijat je i savjetnik predsjednika RS Milorada Dodika za politička pitanja Aleksandar Vranješ. On je, prema navodima s Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci, plagirao magistarsku tezu „Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande“.

Bivši rektor Banjalučkog univerziteta Milan Mataruga najavljivao je da se radi na novom kodeksu profesionalne etike koji će preciznije definirati šta je plagijat, te odrediti eventualne sankcije protiv onih koji se vole kititi tuđim perjem.

- Koristimo i druge mehanizme koji predstavljaju rampu za plagijatore, kao što je i mogućnost da radovi budu dostavljeni na uvid fakultetskim, odnosno univerzitetskim tijelima. Realno je očekivati da će softver koji će omogućiti provjeru da li u stručnim radovima ima elemenata plagijata biti obezbijeđen u skorije vrijeme - istakao je Mataruga.

Univerzitet u Sarajevu prvi je počeo koristiti softver za detekciju plagijata. Prorektorica za kvalitet UNSA Maida Čohodar-Husić rekla je za „Avaz“ da je upotreba ovog softvera samo jedna od aktivnosti u borbi protiv plagijata.

Pašić: Softveri su skupi

Čohodar-Husić: Problem nastaje zbog neznanja

Mataruga: Treba odrediti i sankcije

Ključ je čovjek

- Softver je samo alat koji nam pomaže, a ključnu ulogu ima čovjek. Mi nastojimo djelovati preventivno jer, prema našim saznanjima, mnogi plagijati nastaju iz neznanja, dok ima i onih koji to rade namjerno. Mnogi kandidati za magistre i doktore ne znaju da ne smiju preuzimati sadržaje koji su dostupni na internetu bez prethodne saglasnosti i navođenja izvora - ističe Čohodar-Husić i dodaje da je potrebno puno vremena da se studenti obrazuju o ovoj temi.

Ona navodi da je nedavno održan seminar na kojem su govorili stručnjaci i da u fokusu nisu bile represivne mjere ili proganjanja, već upravo prevencija. To je način da se podigne kvalitet te dodatno obrazuju studenti.

Svi nivoi

Na Mostarskom sveučilištu, umjesto softvera, postoji zvaničan dogovor da svi fakulteti unutar ove visokoobrazovne ustanove moraju voditi računa jesu li radovi doktoranata i magistranata eventualno plagirani, a stroga provjera radova vrši se i unutar Ureda za kvalitet nastave.

Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar Sead Pašić ističe da do sada nisu imali slučaj plagiranog rada.

- Plagiranja ima na svim nivoima, od seminarskih radova do doktorata. Jednostavno, te moderne tehnologije, dostupnost informacija preko interneta i jednostavna tehnika kopiranja omogućavaju prepisivanje. Ono što mi imamo u praksi je svedeno uglavnom na pojedinačne slučajeve – kazao je Pašić.

Naglasio je da postoje dobre i efikasne metode i mjere provjere naučnih radova, odnosno softveri, koji su, dodao je, za naše prilike prilično skupi. No, namjeravaju ga nabaviti.

Bolje spriječiti nego liječiti

- Univerzitet „Džemal Bijedić“ namjerava uskoro nabaviti softver koji bi nam omogućavao efikasno provjeravanje. U nekoliko navrata o tome je bilo riječi i na Senatu, no trenutno su finansijske prilike takve da jednostavno ne dozvoljavaju da krenemo u nabavku, ali ćemo se tim baviti. Bolje je ovaj problem rješavati preventivno nego čekati da se dogodi - istakao je rektor Sead Pašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.