Saopćenje za javnost

Na vanrednoj sjednici SDP-a i DF-a u Parlamentu FBiH razmatrat će se zakon o izbornim jedinicama

Avaz.ba
21.01.2018 10:34

Koristeći poslovničko pravo Klubovi poslanika SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zakazali su za utorak, 23. januara, vanrednu sjednicu, na kojoj bi se trebao razmatrati zajednički Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a i DF-a.

- Prijedlog zakona je u parlamentarnu proceduru upućen prije tri mjeseca. Klubovi SDP-a i DF-a još u novembru 2017. godine sakupili su potreban broj potpisa, ali je rukovodstvo Predstavničkog doma odbilo zakazati sjednicu. 

S obzirom na to da Poslovnik omogućava da potpisnici takvog zahtjeva sami zakažu sjednicu u tom slučaju, ova mogućnost je iskorištena jer se više ne mogu trpjeti zloupotrebe vlasti, koja blokira čak i rad Parlamenta, ako im se ne sviđaju predloženi zakoni.

Klubovi SDP-a i DF-a obavili su konsultacije sa svim političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu FBiH i svi, izuzev HDZ BiH, načelno su podržali predloženi zakon kao korektno rješenje.

Pozivamo sve parlamentarce da se odazovu na zakazanu sjednicu i da u demokratskoj atmosferi raspravimo ovaj prijedlog.

Klubovi SDP-a i DF-a spremni su razmotriti i prihvatiti sve amandmane kojim se popravlja predloženi tekst zakona.

Napominjemo da u protekla tri mjeseca niti jedan amandman nije predložen, ali je to moguće učiniti i na samoj sjednici do okončanja rasprave.

Predloženi zakon nije usmjeren protiv bilo koga. Usklađen je sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH, mišljenjima Venecijanske komisije i OHR, te uvažava principe presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić".

Usvajanje ovog zakona osigurava očuvanje demokratskog poretka u BiH i provedbu rezultata izbora, te onemogućava bilo koga da ukrade pravo građanima da na izborima izaberu vlast kakvu žele - navodi se u saopćenju.

NA VRH