BIH

Agović: Direktor BHT-a mora biti dokazani profesionalac

BHT: Izbor direktora 30. januara

S. KURT

24.1.2018

Iako će Upravni odbor BHRT-a tek naredne sedmice objaviti ko je novi direktor BHT 1, u javnosti se i dalje lome koplja zbog imena nekih kandidata koji su se, potvrđeno je „Avazu“, prijavili za ovu funkciju. 

Kako smo već objavili, na konkurs su se prijavili Nikola Marković, aktuelni v. d. direktora, urednik na BHT 1, Belmin Butković, dugogodišnji urednik Informativnog programa i Multimedije, Adis Deljković, urednik Redakcije vanjske politike, novinarka TV KISS Ana Popović te Tvrtko Milović, direktor portala Dnevnik.ba.

Reakcija javnosti

Upravo je Milovićeva kandidatura izazvala oštre reakcije u javnosti ponajviše zbog njegovih stavova na društvenim mrežama.

- Ovdje više nije riječ o kandidatima, ključna je komisija pred koju kandidati idu. I prije je bilo problema u izborima, ali se članovi komisije nikad nisu javno pobunili ni rekli da njihova rang-lista nije poštovana ili da je izvršen pritisak na njih - komentira za „Avaz“ generalni sekretar Udruženja „BH novinari“ Borka Rudić.

Rudić: Transparentan proces

Ona dodaje da cijeli proces kandidiranja i rada komisije nema smisla ako se različite interesne grupe dogovaraju ko će biti imenovan na neku funkciju, pa onda Upravni odbor „k'o biva bira najboljega“.

- Time BHRT definitivno gubi ranije osvojenu neovisnost, počinje na najočitiji način raditi u interesu vladajuće koalicije na nivou države i kroz odabir rukovodećih kadrova, ali i kroz programske sadržaje. Naglasak treba biti na transparentnosti procesa i odabiru stručnih, a ne politički i nacionalno podobnih kadrova. Posebno u ovoj situaciji, kad se Javni servis ozbiljno destabilizira i programski i finansijski i stručno – ističe Rudić.

Prioritet novinara

Nekadašnji direktor BHRT-a Mehmed Agović ističe da direktor BHT 1 mora biti dokazani profesionalac, te i dokazati svojim učinkom poznavanje javnog medija.

- On mora imati iskustvo, biti provjerljiv, služiti svim građanima Bosne i Hercegovine – ističe.

Dodaje kako njega zabrinjava i to da će nakon izbora direktora BHT 1 Upravni odbor birati urednike programa. O tome je na svom Twitteru napisao:

Agović: Povjerenje javnosti

- Prioritet novinara i urednika Javnog RTV servisa u vraćanju povjerenja javnosti u njegovu uređivačku neovisnost treba biti suprotstavljanje praksi Upravnog odbora, koji postavljaju stranke na vlasti, da umjesto novinarskih struktura odlučuju o izboru uredničkog kadra.

Također, svim urednicima BHT 1 jučer je u pres-klipingu podijeljen samo jedan tekst - iz „Avaza“, koji govori upravo o izboru direktora ove kuće.

Kako to radi HRT 

Borka Rudić podsjeća na koji se način bira direktor Hrvatske radio-televizije.

- U Novinarskom domu u Zagrebu organizira se „javno saslušanje“. Svi kandidati sjede ispred publike u kojoj su predstavnici Vijeća za elektroničke medije, medijski stručnjaci, predstavnici vjerskih zajednica, nevladin sektor. Onda kandidati javno iznose ideje, programe, viđenje javne TV. Potom publika postavlja pitanja, kandidati odgovaraju, međusobno polemiziraju. To je pravo sučeljavanje programa i ideja. I što je najvažnije – transparentno – kaže Rudić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.