BIH

Mehmed Agović: Uredništvo BHT-a nije smjelo povući intervju sa dr. Izetbegović

Patria

25.10.2017

Intervju s generalnom direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebijom Izetbegović neće biti emitiran večeras na BHT-u, iako je bio najavljen.

Iz BHT-a su intervju povukli bez dodatnog objašnjenja, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti.

Medijski stručnjak i bivši generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović rekao je za agenciju Patria da je uredništvo BHT-a podleglo političkim pritiscima u slučaju povlačenja intervjua dr. Izetbegović.

- Kada je u pitanju stepen profesionalnosti medija, onda je u prvom redu javnog medijskog servisa - u svakom društvu - da proizvodi program koji će biti korektiv političkom djelovanju vlasti. U konkretnom slučaju, iako ne ulazim u razloge, činjenica je da je uredništvo podleglo političkom sudu podobnosti programa koji su napravili sami - rekao je Agović.

Javni RTV servis je u ovom slučaju, smatra Agović, pokazao potpunu neprofesionalnost jer je "prihvatilo politički nalog da ne objavi program koji su proizveli za javnost, a koja usput i plaća tu proizvodnju".

Problem je utoliko veći, dodaje Agović, što je intervju najavljen, što su njegovi izvodi objavljeni na portalu javnog RTV servisa, a potom su naprasno povučeni, što, kaže, dodatno indicira na politički nalog da se intervju ne objavljuje.

- I što je još važnije, i što situaciju u ovom slučaju čini težom, nemamo objašnjenja uredništva Javnog RTV servisa - rekao je Agović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.