BIH

Bakirov jaran mesom otrovao 309 Turaka

Meso se našlo na policama ne samo u Sakarji nego i u Ankari i Istanbulu

S. KURT – M. AŠČIĆ

25.1.2018

Više od 300 stanovnika turske provincije Sakarja otrovano je mesom koje je uvezeno iz Bosne i Hercegovine, javila je jučer Oda TV, koja je među prvima otkrila da je ljetos iz BiH u Tursku stiglo zatrovano meso. Turske vlasti tvrdile su da je meso uništeno, ali Oda TV otkriva da se ipak našlo na policama ne samo u Sakarji nego i u Ankari i Istanbulu. 

Pet familija

- U Sakarji je dokazano da se 309 ljudi otrovalo mesom koje su jeli – piše Oda.tv.

Od vlasti u BiH čuli smo tek da imaju informacije da je meso uništeno, a neki su nonšalantno odgovorili da se „takve stvari dešavaju“. Niko za sramotu i štetu koju smo pretrpjeli ne krivi izvoznika Murisa Mujanovića, zvanog Krava, vlasnika firme „Mujanovići“ Vogošća.

Mujanović je, ne krije to niko, intimus lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je od države u proteklih šest godina dobio najmanje sedam miliona KM za 12 ugovora za isporuku mesa i mesnih proizvoda, pokazalo je istraživanje „Avaza“.

Svaki ugovor dodijeljen Mujanoviću, javnosti poznatom po aferi u kojoj je isporučio bolesne junice povratnicima u istočnu Bosnu, objavljen je u „Službenim novinama“. Vidljivo je da je samo na osam ugovora dobio 5,6 miliona KM od nekoliko institucija.

Mujanović: Važne su veze

Mujanović je dobro poznat i parlamentarcima i poljoprivrednicima, nakon što je u Parlamentu BiH, spreman da se pobije sa svima, poručio da će „pet familija vladati Bosnom još sto godina“ i „da smo dobro raspoređeni“.

Nema klaonicu

Kako je baš Mujanović postao (donedavno) ekskluzivni izvoznik mesa u Tursku te dobio posao vrijedan miliona, teško će iko moći objasniti.

Ljetos je delegat Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Mario Karamatić ustvrdio da je

slijedom ideje da se napravi deset begovskih porodica koje će rukovoditi BiH bez ikakvih procedura i Muris Mujanović, koji ima jednu mesnicu u Vogošći, dobio posao vrijedan 20 miliona eura.

On je rekao da je Mujanović dobio taj posao, a nema ni klaonice niti ikakvih predispozicija. Niko nije demantirao ove navode.

Napad na Pašića

Muris Mujanović u sportskim krugovima poznat je kao nasilni menadžer, koji je krajem 2010. godine na Vanrednoj sjednici UO FK Sarajevo pokušao pretući nogometnu legendu Predraga Pašića. Mujanović je jednog od najboljih igrača u historiji FK Sarajevo nazvao kvaziintelektualcem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.