AFERE

Bakirov jaran lagao o broju stoke, 160 goveda nije bilo u programu zdravstvene zaštite

Kako je naš list i pisao, potvrđeno da je Mujanović u Registar poljoprivrednih gazdinstava lažno prijavio da ima 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke, a sve kako bi dobio 1,7 miliona maraka poticaja

Mujanović: Hvali se prijateljstvom s Bakirom Izetbegovićem. Arhiv

Piše: E. Trako

17.1.2019

Protiv firme „Mujanovići“ u vlasništvu Murisa Mujanovića, intimusa Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, pokrenut je prekršajni postupak zbog nepravilnosti na farmi u Podlugovima kod Ilijaša, potvrđeno je za „Dnevni avaz“ iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo. 

Temeljit nadzor

Veterinarski inspektori KS krajem novembra 2018. godine obavili su opsežan četverodnevni nadzor na farmi i utvrdili više nedostataka. Po dolasku, bio im je zabranjen pristup, pa je morala intervenirati i policija.

Ono što je naš list prvi i jedini pisao o malverzacijama u režiji Mujanovića sada je i zvanično potvrđeno. On je, naime, u Registar poljoprivrednih gazdinstava lažno prijavio da ima 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke, a sve kako bi ostvario pravo na poticaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 1,7 miliona maraka.

- Broj životinja zatečenih u momentu kontrole na farmi nije bio usklađen sa spiskom životinja na imanju koji se nalazi u Državnoj bazi podataka Agencije za označavanje životinja BiH - utvrdili su inspektori.

Ono što bi mogao biti čak i veći problem od pokušaja brutalne pljačke novca za poticaje jeste da više od stotinu goveda nije bilo u programu zdravstvene zaštite!

- Za 160 goveda nije bilo provedeno obavezno dijagnostičko ispitivanje u skladu s Programom mjera zdravstvene zaštite u 2018. godini – zaključili su inspektori.

Bez ušnih markica

Osim toga, firma “Mujanovići” u veterinarsko-informacionom sistemu registrirana je samo kao uvoznik i izvoznik mesa, što je za naš list potvrđeno još 4. decembra prošle godine. I ovaj podatak dodatno raskrinkava Bakirovog mesara.

- Subjekt nadzora nije imao registriranu djelatnosti uzgoja i tova junadi kod nadležnog organa, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo – zabilježeno je u izvještaju kantonalnih inspektora.

Na kraju izvještaja navodi se da su kod devet životinja nedostajale ušne markice, odnosno identifikacione oznake.

Politička linija

Nakon što je raskrinkan Mujanovićev pokušaj da ostvari pravo na milionski poticaj, postavlja se pitanje koliko je do sada državnog novca dobio po raznim osnovama, jer poslovanje njegove firme niko nije kontrolirao, a sve zahvaljujući političkoj liniji.

Kako je poznato, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prethodne četiri godine bio je Šemsudin Dedić, kadar SDA. Također, ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH je Edin Ramić, koji je otvoreno povratnicima sugerirao da kupuju stoku od Mujanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.