AFERE

Inspektori danas nastavljaju češljati Mujanovićevu farmu

Advokat Kadić negirao da je njegov klijent u Registar prijavio 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke

Podaci Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH. Arhiv

Piše: E. Trako

27.11.2018

Veterinarski inspektori iz Sarajeva danas bi trebali nastaviti s češljanjem farme kompanije „Mujanovići“ u naselju Kadarići kod Podlugova.

Inspektori su prije nekoliko dana upali na farmu u vlasništvu Murisa Mujanovića kako bi utvrdili brojnost stoke nakon što je „Dnevni avaz“ objavio tekst u kojem iz ove kompanije lažiraju broj grla, što je ustanovljeno prvobitnom kontrolom.

Je li ostvario poticaj

Jučer smo pokušali dobiti odgovore od resornog ministra Šemsudina Dedića (SDA), ali on nije odgovarao na naše pozive. Dedić tako nije odgovorio na pitanja je li kao ministar upoznat s prijavom kompanije „Mujanovići“ u Registar poljoprivrednih gazdinstava, gdje piše da posjeduje 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke, te jesu li na osnovu podataka iz Registra poljoprivrednih gazdinstava ostvarili poticaj.

 Inspektori su prilikom posljednje kontrole na Mujanovićevoj farmi zatekli samo 535 goveda, muznih krava, teladi, junica i tovnih bikova, dok je u drugom objektu za sitnu stoku zatečeno stotinjak ovaca s janjadi i 15 koza s jaradi. Tražena dokumentacija o poslovanju farme inspektorima nije predočena na uvid. U međuvremenu, stigao je poziv od advokata Sulejmana Kadića, koji zastupa firmu „Mujanovići“.

Advokat Kadić negirao je da je njegov klijent u Registar poljoprivrednih gazdinstava prijavio 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke. Uprkos originalnom odgovoru „Dnevnom avazu“ iz Federalnog ministarstva, advokat Kadić to, ipak, demantira. Kadić je dodao da Mujanović nije branio inspektorima da uđu na farmu i rade svoj posao.

Vrijeđao Arifagića

Jusuf Arifagić, jedan od najvećih farmera u BiH, na brutalne prozivke i optužbe Murisa Mujanovića kaže da „nikad nije upoznao tog čovjeka niti s njim razmijenio dvije riječi“.

- Nikada u životu nisam upoznao tog čovjeka niti sam s njim razgovarao, a on mene naziva varalicom i gubitnikom. Šta mu smeta kritika oko zloupotrebe poticaja? To je javna tajna. Sad kažem, neko je tom čovjeku omogućio da radi to što radi. Pitanje je ko mu je to omogućio. Pitanje je ko mu je unazad nekoliko godina omogućio da koristi i da na isti ovakav način izvlači poticaj. Taj Mujanović dolazio je kod mene na farmu, nisam bio tu. Htio je da kupi bikove. Njemu nikad ne bih prodao bikove – kaže Arifagić.

Zašto šuti Šarović

Na naše pozive jučer nije odgovarao ni Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je u januaru ove godine „spašavao“ izvoz mesa u Tursku. Tada su se mediji u ovoj zemlji bavili aferom uvoza zaraženog mesa iz BiH, a u dokumentima analize spominjala se upravo Mujanovićeva firma. Navodno je u delegaciji farmera koje je Šarović vodio u Tursku bio i Muris Mujanović.

Mujanović: Lažno prijavljivanje stoke. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.