BIH

Miss Australije uživa kod nane u Gračanici

Esma u društvu svoje nane u Babićima ( H. Čalić)

H. ČALIĆ

26.1.2018

Bez ikakve pompe i najava, u utorak je u Babiće kod Gračanice, kod svoje nane Esme Omerčić, stigla aktuelna Miss Australije, 25-godišnja Esma Voloder. S njom je doputovala i majka Begajeta. Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila lijepu Esmu u Babićima, a već danas ona putuje u Sarajevo, a potom u Melburn.  

Dječija maštanja

- Vjerujte da je teško udovoljiti svima koji nakon 14. jula prošle godine, kada je Esma postala Miss Australije, žele razgovarati s njom - bile su riječi kojima nas je dočekala Esmina majka Begajeta.

A u kući Esme Omerčić je veselo - nakon pet godina dočekala je da vidi unuku, ljepoticu u pravom smislu riječi, ali i velikog čovjeka, humanistu. Prelijepa Esma, malo na bosanskom, malo na engleskom, pokušava odgovoriti na naša pitanja. Odmah na početku kaže da je ponosna Bosanka koja voli svoje korijene i uvijek rado dođe u domovinu.

- Kada sam kao 13-godišnjakinja bila ovdje kod nene u Bosni, na TV sam gledala izbor za Miss svijeta. Pomislila sam kako bi bilo lijepo da se i ja jednog dana nađem među misicama. Bila su to dječija maštanja, ali eto, san je postao java. Sa 16 godina bila sam Miss Teen – govori Esma, koja je u Australiju je s roditeljima otišla kada je imala samo četiri mjeseca.

Misica s prijateljicom Ifetom Husić

Humanitarni rad

Već godinama se bavi humanitarnim radom, crta i prodaje svoje radove, a tim novcem pomaže djeci koja su preživjela nasilje. To joj, kako kaže, važnije od bilo kakve titule.

Tokom naše posjete stigla je i Esmina najbolja prijateljica iz Babića Ifeta Husić, da joj i uživo čestita na tituli.

- Drago mi je što za prijateljicu imam Miss Australije, ali mi je od njene titule draže to što ona kao veliki humanista radi – kazala je Ifeta.

Pomoć mladima 

- Ja ove godine završavam studij psihologije i to mi pomaže da razumijem žrtve nasilja, da im pomognem. Obilazimo škole i razgovaramo s mladima u nadi da će im naše riječi biti najbolji lijek - ističe Esma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.