BIH

Dunja Mijatović: Evropska, a naša!

Piše: S. KURT

27.1.2018

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope izabrala je našu Dunju Mijatović za novu povjerenicu za ljudska prava.

BiH koja pobjeđuje

Dunja Mijatović će na ovoj dužnosti biti šest godina i mnogi bi rekli da je ovo kruna njene dugogodišnje međunarodne karijere. No, u tome se varaju. Mijatović, zahvaljujući svemu što zna, što je naučila, onome što je svjedočila, tek čekaju najsvjetliji trenuci.

- Ponosna, beskrajno sretna, zahvalna svima na podršci. Ovo je Bosna i Hercegovina koja pobjeđuje - poručila je Mijatović nakon pobjede i dodala kako se nada da će njen izbor biti poruka novim generacijama, a prije svega ženama, da je moguć uspjeh na međunarodnoj sceni.

A na toj sceni, koja nam se čini ponekad i predaleko, Mijatović se odavno etablirala kao zagovornica slobode i ostvarivanja ljudskih prava.

U regionu, a i šire ne postoji novinar koji nije upoznao Dunju, s njom se dopisivao, tražio savjete. Dok je bila predstavnica OSCE-a za slobodu medija, svakodnevno je rješavala probleme novinara, radila na poboljšanju njihove sigurnosti i radnih uvjeta, ukazivala im na moć novih tehnologija i procesa digitalizacije.

Posljednjih godina posebno se fokusirala na problem online zlostavljanja novinarki.

Privržena domovini

Obrazovana, energična, naša kosmopolitska Mijatović nikada nije zaboravila na državu odakle potječe te joj Sarajevo i Bosna i Hercegovina često budu razlog ne samo za posjetu dragih ljudi, kolega, nego i kako bi studentima u Sarajevu, Banjoj Luci govorila o medijima, sigurnosti, slobodi, promociji ljudskih prava.

Sve to prepoznali su u Strazburu, odakle će u narednih šest godina voditi sektor ljudskih prava, ono što najviše voli i ono što najbolje zna.

Bravo, Dunja!

Zavidna karijera i mnoštvo nagrada

Dunja Mijatović rođena je u Sarajevu, gdje je završila studij, a zatim je nastavila obrazovanje u Bolonji, Londonu, Saseksu.

Bila je prva žena na čelu Evropske platforme regulatornih agencija i prva predstavnica države članice izvan EU.

U toku zavidne karijere bila je na čelu gotovo svih evropskih relevantnih organizacija koje se bave medijima i zaštitom medijskih sloboda.

Dobitnica je mnoštva nagrada u BiH i širom svijeta a, između ostalog, i Karlove medalje za evropske medije, koja se dodjeljuje evropskim ličnostima koje su dale veliki doprinos u oblasti medija, te Orden časti Republike Austrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.